Proiectarea şi execuţia tronsonului din Autostrada Transilvania între Gilău şi Nădăşel, scoase ieri la licitaţie VIDEO

Proiectarea şi execuţia tronsonului din Autostrada Transilvania între Gilău şi Nădăşel, scoase ieri la licitaţie VIDEO
Lucrările de proiectare şi execuţie a tronsonului din A3 care nu a mai fost executat de constructorul Bechtel, între Gilău şi Nădăşel, au fost scoase la licitaţie ieri de Compania de Autostrăzi, la mai bine de trei luni de la data anunţată de premierul Emil Boc.

Sectorul de autostradă ce va fi proiectat şi executat va avea o lungime de 8,7 kilometri, toţi pe teritoriul administrativ al judeţului Cluj. Traseul porneşte de la limita sectorului 2B al autostrăzii, la nord-est de Gilău, şi traversează o serie de văi, precum şi drumul naţional DN1F şi calea ferată Cluj - Oradea.

Conform studiului de fezabilitate întocmit înainte de construirea propriu-zisă a autostrăzii, aceasta traversa DN1F la kilometrul 9+500 printr-un viaduct cu o lungime de un kilometru şi apoi revenea pe partea stângă a acestuia, la kilometrul 12, printr-un pasaj de 200 de metri lungime. Între cele două traversări, autostrada era amplasată pe versantul estic al localităţii, un versant abrupt şi împădurit.

Valoarea estimată a lucrărilor ajunge până la 348 milioane de lei, fără TVA, adică peste 80 milioane de euro fără taxa pe valoare adăugată. La un calcul simplu, aceasta înseamnă că un kilometru al autostrăzii va costa 9,3 milioane de euro plus TVA, bani în care este inclusă, însă, construirea viaductelor şi a celorlalte lucrări de artă.

Lucrările ar urma să fie executate în 72 de luni de la data atribuirii contractului. Ofertantul va trebui să demonstreze, printr-o singură declaraţie bancară, în original, că dispune de resurse reale în valoare de cel puţin 78,5 milioane de lei pentru o perioadă de şase luni. De asemenea, câştigătorul licitaţiei va trebui să demonstreze că are o medie a cifrei de afaceri globale pentru perioada 2008 - 2010 în valoare de cel puţin 315 milioane de lei.

Ofertele firmelor interesate să construiască noul tronson de autostradă vor fi deschise în 21 martie, iar criteriul de atribuire a lucrărilor este preţul cel mai mic.

Amintim, într-o vizită în luna septembrie la Cluj a ministrului Transporturilor Anca Boagiu şi a premierului Emil Boc, cei doi au anunţat că licitaţia urma să fie lansată până la sfârşitul anului trecut.

Comenteaza