Românii, săracii Europei. Vezi raportul Eurostat
- Scris de Mihai Prodan
- 20 Iun 2012, 14:24
- Economie
- Ascultă știrea
Bazat pe estimările pentru anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) per capita, exprimat în puterea de cumpărare, a variat în UE de la 45% la 274%, arată Eurostat. Cel mai bun raport a fost înregistrat în Luxemburg - o dată şi jumătate media europeană. Danemarca, Suedia, Irlanda şi Austria s-au clasat şi ele peste medie, cu până la 30%, în vreme ce Finlanda, Belgia şi Germania au avut un PIB per capita peste medie cu 15 până la 20%. Franţa şi Marea Britanie cu 5-10%, dar şi Italia şi Spania, au avut şi ele un PIB per caqpita peste medie.
De cealaltă parte, Cipru, Slovenia, Malta, Grecia, Cehia şi Portugalia se află sub medie, cu până la 25%. Estonia, Ungaria, Polonia şi Lituania se află şi ele sub medie cu o pondere de 30-40%. Codaşele clasamentului sunt România cu 50% sub medie şi Bulgaria cu 55% sub media europeană.
PIB per capita este folosit de Eurostat ca indicator al nivelului de trai în ţările membre UE.
"Situaţia nu surprinde", spune analistul financiar Andrei Rădulescu pentru ziuadecj.ro. "România s-a clasat pe parcursul ultimelor decenii la coada ţărilor europene în ce priveşte PIB-ul per capita, prin prisma gradului redus de dezvoltare economică. În perioada premergătoare declanşării actualei crize economico-financiare mondiale, am asistat la o recuperare a decalajului, pentru că la începutul anilor 2000 acest indicator se situa la aproximativ o treime din media europeană. Convergenţa a fost întreruptă de anii de criză, economia interna contractandu-se la un ritm mai sever comparativ cu cea a Zonei Euro".
Rădulescu adaugă că de patru ani nu se mai investeşte în economia României şi că, în acest ritm, există posibilitatea ca România să fie depăşită de Bulgaria la acest capitol în câţiva ani şi, astfel, să ajungă cea mai săracă ţară europeană. "E un scenariu posibil, depinde foarte mult ce se va întâmpla cu economia Bulgariei, dacă vor putea creşte mai mult decât noi, pentru că România nu poate creşte cu mai mult cu 2% pe an in medie în următorii zece ani. În câţiva ani Bulgaria ar putea recupera decalajele", explică analistul.