Harta şantierelor de toamnă ale constructorilor clujeni

Harta şantierelor de toamnă ale constructorilor clujeni
Companiile locale au în derulare lucrări pentru universităţile din oraş, dar şi proiecte proprii, urmăresc licitaţiile publice ori aşteaptă ca investitorii privaţi să aibă motive să îşi demareze contractele anunţate.

Companiile din domeniu nu întrevăd revitalizarea sectorului pe termen scurt: "desenul" actual al pieţei include concurenţă acerbă şi preţuri în scăderea la licitaţiile anunţate şi apatie din partea investitorilor privaţi, care ezită să îşi demareze proiectele.

ACI Cluj închide în această toamnă câteva şantiere importante pentru companie, aflate în desfăşurare pe parcurusul acestui an. Cel mai important contract în derulare este cel pentru căminul de 500 de locuri al Universităţii Babeş-Bolyai din zona Parcului Rozelor, care urmează să fie predat la finalul lunii septembrie. De asemenea, în octombrie compania de construcţii are termen de finalizare programat pentru centrul de date şi birouri al Băncii Transilvania din parcul industrial Tetarom I. BT are în lucru un imobil cu două corpuri - unul cu parter, unde urmează să fie amplasat un centru de calcul, şi altul cu parter, demisol şi cinci etaje alocat birourilor. În ceea ce priveşte contractele viitoare, constructorii amintesc că sunt pregătiţi să preia lucrările pentru Sala Polivalentă, proiect al cărui beneficiar este Primăria Municipiului, atribuit iniţial companiei sibiene CON-A, dar instanţa a dispus reevaluarea ofertelor. „Mai sunt licitaţii foarte mari, încă neadjudecate, unde participăm. Este vorba atât de lucrări publice de infrastructură, cât şi de contracte private. Deocamdată nu există însă o perspectivă foarte clară asupra felului în care va arăta piaţa lunile următoare", a menţionat Dorin Aşchilean, directorul general al ACI Cluj. Printre licitaţiile publice recent lansate la care compania ar putea participa se numără cea pentru centrul de excelenţă pentru industrii creative din Lomb, iar în plan privat o posibilă investiţie care va avea nevoie de constructor în perioada următoare este centrul de depozitare Macromex din Câmpia Turzii. Acesta va fi ridicat lângă fabrica de panificaţie La Lorraine, construită tot de ACI.

Transilvania Construcţii îşi extinde în aceste luni parcul logistic din Someşeni, investiţie proprie a companiei. Următoarea etapă de lucrări se face „dedicat" - constructorul va realiza spaţii de depozitare şi birouri pentru operatorul logistic Schenker, chiriaş al Parcului Logistic Transilvania. „Au fost unele lucrări anunţate pe piaţă, dar în condiţiile în care finanţarea este incertă preferăm să nu ne complicăm şi să nu intrăm în astfel de licitaţii. Nici în mediul privat lucrurile nu prea mişcă. Investitorii aşteaptă. Nici în Europa lucrurile nu merg bine, dar la noi parcă e şi mai rău. Deocamdată, mergem înainte cu proiectele proprii, am încheiat lucrările la blocul de pe Dorobanţilor şi vindem apartamentele", a precizat Mircea Timofte, preşedintele Consiliului de Administraţie al Transilvania Construcţii. Printre lucrările private contractate recent se află noul sediu pentru arhive al Camerei Notarilor Publici.

Modern Bau lucrează în 2012 pe şantierul fostei fabrici de dulciuri Feleacul, unde lucrările la ansamblul imobiliar proiectat au fost reluate în această primăvară, după mai bine de doi ani de conservare. Modern Bau urmează să reia în perioada următoare un alt şantier blocat de criză: transformarea în spital privat a clădirii CBC Development Design din Tetarom I. Imobilul, deja ridicat, a fost proiectat drept centru de afaceri, dar investitorii au regândit ansamblul şi au anunţat că reiau şantierul.

„Lucrările nu sunt foarte multe, concurenţa e mare, iar preţurile se duc în jos. Chiar şi în aceste condiţii, trebuie să lucrăm. E preferabil să nu faci profit decât să începi să dai oameni afară. Am avut un an destul de bun, ca lucrări, dar nu prea avem motive să vedem perspective pozitive de piaţă în perioada următoare", consideră Dorin Oltean, director general al TCI Contractor General. Printre lucrările în desfăşurare în Cluj se numără un ansamblu mixt cu birouri şi locuinţe, proiect privat, aflat în şantier pe strada A.Iancu, dar şi reabilitarea unui cămin al Universităţii de Medicină şi Farmacie.

 

 

Comenteaza