Fabrica de robinete din Cluj, închisă de protestatari
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Sep 2012, 00:19
- Economie
- Ascultă știrea
Toţi salariaţii din schimbul I ai societăţii Armătura Cluj-Napoca au ieşit ieri în curtea fabricii în semn de protest ca urmare a preconizatelor reduceri salariale. Peste 130 de angajaţi ai unităţii, adică toţi cei din schimbul I, au oprit lucrul în semn de protest.
Oamenii au relatat că negociază contractul colectiv de muncă şi că încearcă să obţină sporuri şi bonuri de masă, însă conducerea le refuză aceste cereri pentru că proprietarii fabricii au anunţat că salariile urmează să fie reduse cu 10%, iar bonurile de masă au fost deja tăiate. Înainte de tăierile salariale, un turnător în fontă primea un salariu de 1.000 de lei, potrivit REALITATEA TV Cluj. Armătura are 220 de angajaţi. Cei mai importanţi acţionari ai fabricii sunt Herz Armaturen Viena (33%) şi Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft Luxemburg (16,7%).
„Angajaţii, majoritatea cu peste 40 de ani de muncă în Armătura, au primit hârtiile de concediere colectivă, fără salarii compensatorii sau altceva, prin po?tă. În fabrică nu i-a în?tiin?at nimeni. Ac?ionarul austriac de la Hertz Armaturen zice că alocă bani suficienţi fabricii, dar conducerea românească îi cheltuie aiurea, iar conducerea zice că nu alocă Herz banii. De fapt se pare că se vrea desfiinţarea fabricii ?i vânzarea terenului, fiind vecin cu dezvoltatorul parcului industrial de pe fosta platformă Libertatea). Alte zvonuri spun că se vrea închiderea fabricii pentru a fi cumpărată la pre? mic de către Silcotub Zalău", spun sursele ZIUA de CLUJ.
Acestea au menţionat că grija conducerii a fost să anunţe individual angajaţii pentru ca acţiunea să nu semene a disponibilizare colectivă. „Din păcate, sindicatul de la Armătura nu ne-a cerut ajutorul de aproape patru ani, deşi acesta face parte din confederaţia noastră", susţine Ariton Nati, preşedintele Blocului Naţional Sindical Cluj. „Noi am cerut conducerii reacordarea tichetelor de masă, alocarea indexării cu inflaţia care nu s-a mai dat de patru ani, precum şi acordarea unei majorări salariale de 10%. Aceasta nu a fost de acord cu propunerile noastre, iar atunci am declanşat etapele legale ale conflictului de muncă. Ieri cei din conducere ne-au cerut timp pentru soluţionarea solicitărilor noastre, iar atunci am decis să suspendăm greva, dar o putem relua oricând dacă nu ajungem la o înţelegere", a precizat liderul de sindicat de la Armătura, Liviu Lurci.
El a confrmat faptul că există şi angajaţi care vor fi disponibilizaţi, însă a menţionat că acest lucru nu are legătură cu greva, fiind o măsură luată de administratorii societăţii în urma unui plan de reorganizare şi de eficientizare a activităţii. „Nici situaţia financiară a firmei nu este foarte bună; apoi există şi multe rebuturi ce rezultă din fluxul de producţie. Nu se poate vorbi despre o concediere colectivă pentru că numărul celor disponibilizaţi nu este de minimum 10% din totalul personalului, adică 22 de oameni", spune Lurci. Timp de cinci ani, în perioada 2007-2011, producătorul clujean de articole de robinetărie a înregistrat pierderi, între 1 şi 6,4 milioane de lei. În tot acest timp cifra de afaceri a scăzut de la 30 la 20 de milioane de lei, iar numărul angajaţilor s-a diminuat la jumătate, de la 402 la 219 oameni anul trecut. Conducerea fabricii nu a putut fi contactată, doar portarul fiind prezent în incinta combinatului.