Chiţoiu: Licitaţia pentru Oltchim a fost corectă; răspund cu funcţia

Chiţoiu: Licitaţia pentru Oltchim a fost corectă; răspund cu funcţia
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că licitaţia pentru Oltchim a fost una "absolut corectă din punct de vedere legal", coordonată de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, şi că răspunde cu funcţia pentru un eventual eşec din vina instituţiei pe care o conduce.

"Din punct de vedere legal, este o licitaţie absolut corectă, şi trebuie să ţineţi cont de faptul că tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant în privatizare care este una din cele mai mari firme din lume în domeniul consultanţei, PricewaterhouseCoopers, selectată de Guvernul Boc, nu a fost selectată de noi, şi de asemenea în colaborare cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie", a afirmat Chiţoiu.

Chiţoiu a fost întrebat dacă îţi va da demisia, aşa cum a promis, în cazul în care privatizarea Oltchim se dovedeşte un eşec.

"Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (...) Modul cum s-a desfăşurat şi cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare şi întreg procesul de privatizare nu este o vină", a răspuns ministrul.

Chiţoiu a arătat că, în situaţia în care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

El a adăugat că nu crede că se va ajunge la lichidarea Oltchim şi că Dan Diaconescu va plăti preţul pe acţiuni şi îşi va onora toate angajamentele legale din oferta de cumpărare.

De asemenea, Chiţoiu a spus că nu crede că în spatele lui Dan Diaconescu să află grupul Gazprom.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni "probabil, la preţul de pe bursă".

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.

Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu OPSPI şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

La începutul lunii septembrie premierul Victor Ponta a declarat că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim.

 

Comenteaza