11 iulie, Ziua Inspecției Muncii

11 iulie, Ziua Inspecției Muncii
| Foto: Agerpres

Luni se împlinesc 23 de ani de la înfiinţarea Inspecţiei Muncii în structura şi organizarea actuală.

„Odată cu proiectele pe care le vom derula prin PNRR, unul dintre ele fiind mult aşteptatul REGES online, suntem în faţa celei mai mari provocări, aceea a informatizării tuturor componentelor activităţii noastre şi suntem încrezători că vom reuşi să ne atingem obiectivele propuse. Le mulţumesc colegilor din Inspecţia Muncii şi din inspectoratele teritoriale de muncă pentru efortul depus pe parcusul acestor ani, pentru seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi îndeplinesc atribuţiile. Vă doresc tuturor mult succes în activităţile pe care le desfăşuraţi, multe împliniri şi satisfacţii profesionale! La mulţi ani tuturor! La mulţi ani Inspecţiei Muncii!", a afirmat Dantes Nicolae Bratu.

În context, acesta a precizat că reprezentanţii instituţiei rămân preocupaţi de implementarea legislaţiei armonizate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special în întreprinderile mici şi mijlocii, de combaterea fenomenului muncii nedeclarate precum şi de transpunerea legislaţiei europene privind detaşarea lucrătorilor, în contextul fenomenului migraţiei forţei de muncă.

„Dedicată, iniţial, asigurării şi verificării protecţiei muncii şi extinsă până la domeniile vaste de competenţă pe care le gestionează în prezent: relaţiile de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă şi supravegherea pieţei produselor şi politici de prevenire, Inspecţia Muncii este una dintre cele mai vechi instituţii din România şi ne putem mândri cu o istorie îndelungată, de peste un secol, bogată în evenimente şi reuşite remarcabile. În tot acest timp, prezenţa Inspecţiei Muncii ca factor de echilibru pe piaţa muncii a însemnat condiţii de muncă mai bune şi mai sigure pentru lucrători, având drept consecinţă o diminuare considerabilă a accidentelor de muncă, relaţii de muncă echitabile între angajatori mai responsabili şi salariaţi mai informaţi în privinţa drepturilor şi obligaţiilor ce le revin, o legislaţie adaptată la necesităţile cu care realitatea socio-economică a fiecărei perioade ne-a confruntat. Suntem preocupaţi, în continuare, de implementarea legislaţiei armonizate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special în întreprinderile mici şi mijlocii, de combaterea fenomenului muncii nedeclarate, prin participarea la toate acţiunile desfăşurate în cadrul Platformei europene de combatere a muncii nedeclarate, de continuarea proiectelor educaţionale şi a campaniilor de informare a angajatorilor şi a lucrătorilor, precum şi de transpunerea legislaţiei europene privind detaşarea lucrătorilor, în contextul vast şi foarte actual al fenomenului migraţiei forţei de muncă", a precizat sursa citată.

Înfiinţată în baza Legii nr. 108/1999, Inspecţia Muncii acţionează pentru asigurarea protecţiei sociale a muncii, în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României, republicată şi, respectiv, a prevederilor Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 81/1947 privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ şi ale Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 129/1969 privind inspecţia muncii în agricultură.

Comenteaza