150 de investitori chemaţi la centrala Tarniţa-Lăpuşteşti

150 de investitori chemaţi la centrala Tarniţa-Lăpuşteşti
Toate cele patru grupuri energetice ale centralei Tarniţa-Lăpuşteşti vor fi funcţionale în 2019. Lucrările vor dura între 5 şi 8 ani. Compania de stat Hidroelectrica va deţine 51% din noua societate, iar investorii privaţi atraşi, 49%.

 

Procesul de atragere a investitorilor va fi lansat în iunie, imediat după obţinerea aprobării şi publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privind strategia de atragere a investitorilor. Documentul cuprinde descrierea procesului competitiv de selectare a investitorilor interesaţi şi a criteriilor ce vor fi aplicate pentru evaluarea ofertanţilor. Aceste prevederi vor constitui baza de întocmire a documentaţiei de licitaţie pentru procesul competitiv.

„Este un proiect prioritar şi esenţial pentru România având în vedere serviciile tehnologice de sistem şi energia de echilibrare pe care le va pune la dispoziţia Sistemului Energetic Naţional, permiţând României să-şi îndeplinească angajamentele europene şi obiectivele de strategie energetică în condiţii de siguranţă”, a declarat azi Constantin Trihenea, director general al Hidroelectrica.

Potrivit calendarului agreat, depunerea ofertelor angajante va avea loc în septembrie-octombrie, selectarea de investitori pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru octombrie-decembrie. “Echipa de consultanţi desemnată să pregătească procesul de atragere a investitorilor a propus varianta destinată asigurării finanţării. Astfel, în cadrul Companiei de Proiect ce urmează să fie înfiinţată, Hidroelectrica îşi va menţine poziţia de acţionar majoritar, cu 51%”, a precizat Valeriu Binig, director servicii consultanţă financiară al Deloitte Consultanţă. Acesta a menţionat că au fost contactaţi 150 de investitori strategii şi financiari, dintre care cel puţin 10 s-au arătat interesaţi de proiect.

Semnarea acordului investitorilor şi înregistrarea Companiei de Proiect sunt estimate să aibă loc în ianuarie şi februarie 2012. Aceasta se va ocupa de obţinerea autorizărilor necesare, a proiectului tehnic şi documentaţiei de achiziţie, de organizarea licitaţiei pentru alegerea contractorului general, semnarea contractului de execuţie a obiectivului de investiţii, desfăşurarea lucrărilor de execuţie, punerea în funcţiune şi exploatarea hidrocentralei. Semnarea contractului de execuţie a lucrărilor este preconizată pentru semestrul II din 2012, iar execuţia pentru primele două grupuri energetice, pentru semestrul II din 2017. Punerea în funcţiune la capacitate finală, conform indicatorilor aprobaţi, va fi în semestrul II din 2019.

În martie 2009 Guvernul României a aprobat memorandumul de realizare a hidrocentralei, iar în august 2010 Hidroelectrica a angajat prin procedură de licitaţie restrânsă un consultant general pentru servicii juridice, comerciale şi tehnice, în vederea selectării de investitori şi a înfiinţării Companiei de Proiect, ca societate comercială, pentru realizarea obiectivului. Consultantul este un consorţiu format din companiile Deloitte Consultanţă, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, Banca Comercială Română, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold, Tempo Advertising.

Hidrocentrala va avea patru grupuri reversibile turbină-pompă cu puteri unitare de 250 MW şi va necesita o investiţie totală de 1,57 miliarde de euro. Acumularea inferioară va fi lacul de acumulare Tarniţa existent, în timp ce acumularea superioară, de 10 milioane mc, va fi realizată ca parte a noii investiţii. Conform estimărilor, noua centrală va genera 1,65 TWh anual. Pe parcursul lucrărilor de construcţie se estimează crearea a peste 4.000 locuri de muncă.

 

Călin Poenaru (Bucureşti)

Comenteaza