2018 aduce peste 4.400 de locuinţe noi la Cluj. "Rămâne o piață rezidențială atipică, cu dependența față de finanțarea bancară redusă"

2018 aduce peste 4.400 de locuinţe noi la Cluj.  "Rămâne o piață rezidențială atipică,  cu dependența față de finanțarea bancară redusă"
| Foto: Napoca Imobiliare

Peste 4.400 de locuinţe noi ar urma să fie livrate în Cluj-Napoca şi în împrejurimi în 2018, faţă de circa 3.800 anul trecut. 

Cu un procent de 15% s-au scumpit, în 2017, apartamentele noi puse în vânzare în Cluj-Napoca, cea de a doua piaţă rezidenţială din România după numărul de locuinţe finalizate. Preţurile actuale de tranzacţionare au ajuns, în premieră, la valorile înregistrate în 2008, adică peste 1.400 de euro pe metru pătrat util.

Conform Coldwell Banker Transilvania, această creștere a fost posibilă pe fondul unui stoc relativ redus  de locuințe nou finalizate, chiar dacă anual se livrează peste 3.000 de locuințe în oraș și în împrejurimi, în special în Florești. În  același timp, cererea s-a menținut la un nivel ridicat, Cluj–Napoca regăsindu-se de altfel pe prima poziție într-un raport întocmit  de către Banca Mondială privind migrația internă din România și  potențialele destinații.

Peste 4.400 de locuinţe noi în 2018

În  acest moment se află în dezvoltare aproximativ 2.550  de locuințe noi în Cluj–Napoca, un număr similar cu cel înregistrat în 2017, conform datelor biroului local al Coldwell Banker România. Acestora li se adaugă aproximativ 800 de locuințe aflate în construcție în proiecte rezidențiale amplasate în Florești, localitate  limitrofă în care în ultimii zece ani s-au livrat peste 16.000 de  locuințe noi.

Aşadar, în total, în Cluj–Napoca și în împrejurimi ar putea fi livrate în acest an  aproximativ 4.400 de locuințe noi, dacă dezvoltatorii își vor respecta  termenele de livrare anunțate, față de circa 3.800 de unități livrate în  2017, cea mai mare dificultate înregistrată în acest moment pe piața locală fiind legată de dificultățile în obținerea autorizațiilor necesare  dezvoltării.

Piaţa din Cluj, independentă faţă de finanţarea bancară

Gradul de absorbție al locuințelor finalizate în Cluj–Napoca și împrejurimi se menține la un nivel foarte ridicat, de peste  90%, salariul mediu în oraș fiind de altfel cel mai ridicat din țară după regiunea București – Ilfov, depășind nivelul de 550 de euro lunar potrivit statisticilor oficiale.  

Cluj–Napoca rămâne o piață rezidențială atipică, în care dependența față de finanțarea bancară este una redusă comparativ cu alte piețe rezidențiale regionale din România, un procent foarte ridicat de achiziții efectuându-se cu plata integrală la achiziție.

În același timp, populația orașului a depășit 500.000 de persoane  potrivit unor estimări, orașul reprezentând și un mare pol universitar la  nivel național, cu peste 80.000 de studenți anual. Ținând cont de cererea existentă în acest moment și de gradul ridicat  de absorbție al locuințelor finalizate în oraș și împrejurimi, specialiştii estimează că  prețurile de tranzacționare își vor menține tendința de majorare și în 2018, însă într-un ritm mult mai temperat.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza