400.000 de oameni o „duc mai bine” după creșterea salariului minim și a unor facilități

400.000 de oameni o „duc mai bine” după creșterea salariului minim și  a unor facilități
| Foto: Arhiva

Numărul de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie a scăzut de la 1,9 milioane la 1,5 milioane în iunie 2022 faţă de iunie 2021.

Astfel, 400.000 de salariaţi au ieşit în ultimul an din categoria celor mai prost plătiţi angajaţi şi au obţinut salarii mai mari de 3.000 de lei brut pe lună. În calcul sunt incluşi salariaţii care primesc atât salariul minim de 2.550 de lei brut, cât şi salariaţii care au 3.000 de lei brut pe lună, cum sunt cei din construcţii şi din industria alimentară, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii.

Faptul că statul vine cu facilităţi fiscale şi încurajează creşterea, transparentă, a veniturilor oamenilor pentru a menţine nivelul de consum din economie este un lucru bine-venit. Pe de altă parte, în IMM-uri salariile oricum au crescut, pentru că antreprenorii se confruntă cu presiune din partea angajaţilor. Costul coşului de consum al unei familii a crescut, iar oamenii au avut nevoie de o creştere salarială de cel puţin 10-15%, ceea ce parţial s-a întâmplat deja - Ioana Arsenie, consultant de business şi strateg financiar la compania Trusted Advisor.

În România există două niveluri ale salariului minim: unul de 2.550 de lei brut, valabil pentru toţi angajaţii, şi unul de 3.000 de lei brut, aplicat în construcţii, în industria alimentară şi în agricultură.

Anul acesta, guvernul a adoptat mai multe măsuri care le-au permis angajatorilor să ofere, cu o fiscalitate mai redusă, salarii mai mari angajaţilor.

Deşi ponderea salariaţilor plătiţi la nivelul minim a scăzut de la 38% la 31% în ultimul an, România are în continuare prea mulţi angajaţi plătiţi cu salarii mici.

Comenteaza