420 de persoane din Cluj, angajate „la negru". Firmele au fost amendate cu peste 10.000 de lei

420 de persoane din Cluj, angajate „la negru". Firmele au fost amendate cu peste 10.000 de lei
| Foto: manager.ro

Inspectorii ITM au „vizitat” mai mulți angajatori din Cluj în martie și au descoperit peste 400 de persoane care munceau la negru. ITM anunță în următoarea perioadă mai multe controale în sectorul construcțiilor și al activităților agricole.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat mai multe controale în perioada 4-31 martie 2022. În urma acestor acțiuni, inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 10.264.800 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 5.418 avertismente și au fost dispuse 12.916 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Munca la negru

În luna martie, ITM a identificat 420 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată (la negru). 260 dintre aceștia munceau fără să aibă întocmit un contract individual de muncă; 115 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 9 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 36 persoane munceau în afara programului de lucru din contractul part-time.

ITM anunță mai multe controale pe șantiere și în sectorul agricol

Încălzirea vremii are ca rezultat o creștere considerabilă a activităților de lucru desfășurate în aer liber, în special în domeniul construcțiilor și cel agricol. Și în acest sezon, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun și la obligațiile legale pe care le au, dar vom insista și asupra răspunderii contravenționale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în domeniile menționate să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor în aplicația electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a personalului - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat
Comenteaza