500 de angajări la Nokia

500 de angajări la Nokia
Fabrica de telefoane mobile de la Jucu urmează să ajungă, până la finele anului 2010, la un efectiv de 4.000 de salariaţi pentru a face faţă comenzilor mari venite în această perioadă.

 Producătorul de telefoane mobile a început o campanie masivă de recrutări la fabrica din Cluj. Nokia caută persoane pe o perioadă determinată, pentru a face faţă comenzilor ridicate pe care unitatea de producţie le are acum. Fabrica are 3.500 de angajaţi, urmând să ajungă, în 2010, la 4.000, conform conducerii Nokia România. 

 

Fabrica Nokia din Jucu are mult de lucru în prezent, comenzile crescând simţitor din primăvara lui 2010, potrivit unor surse sindicale. Pentru a putea onora comenzile pe care le are, compania operează  momentan, în ritm intens, angajări pe perioadă determinată, prin cele două firme de selecţie şi plasare de forţă de muncă la care apelează de obicei, Trenkwalder Sobis şi Lugera & Makler. “Facem angajări, pe partea «externi»( perioadă determinată - n. red.), prin intermediul celor două societăţi cu care lucrăm, dar nu pot să vă spun câte persoane angajăm”, a precizat directorul de comunicare al Nokia România, Monica Alb.

 

Angajările de la fabrica din Cluj au fost confirmate de reprezentanţii agenţiei de recrutare Trenkwalder Sobis. “în general, contractele pe perioadă determinată depind foarte mult de comenzile pe care le are clientul. Se pot face şi pe o lună, şi pe trei luni, se pot şi prelungi”, a punctat Iulia Balasz, director regional al Trenkwalder Sobis. Aceasta afirmă că există multe companii care apelează la persoane angajate pe o perioadă determinată, în special în vârfurile de producţie. 

 

O cercetare de piaţă dată publicităţii de către compania Trenkwalder, care are în portofoliu companiile Nokia, BCR, Raiffeisen sau Continental Automotive, relevă faptul că angajatorii preferă o prelungire a contractelor pe termen scurt decât să le transforme în angajamente pe perioadă nedeterminată. în primul trimestru din 2010, doar 35% dintre contractele pe termen scurt au fost prelungite pe o perioadă nedeterminată, spre deosebire de perioada similară din 2009, când jumătate dintre contractele pe termen scurt deveneau, ulterior, contracte pe perioadă nedeterminată.

 

Nokia România are în acest moment 3.500 de salariaţi, fiind al doilea angajator din judeţ, după Banca Transilvania. Anul acesta, în fabrică vor lucra 4.000 de persoane, conform directorului Risto Meskus. Acesta nu a specificat câţi dintre respectivii angajaţi vor avea contract pe o perioadă determinată. Nokia România Cluj-Napoca a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 1,67 miliarde de lei şi un profit brut de 62,2 milioane de lei. La finele anului respectiv, societatea avea 1.255 de salariaţi.

 

Au trecut la telefoane de top

 

Nokia a început producţia la Cluj cu telefoane simple, uşor de produs, care nu necesită un proces tehnologic complex, a mărturisit directorul unităţii, Risto Meskus.

 

 “Ne-am concentrat pe «entry level», pe telefoane ieftine la Cluj. Schimbăm aceste produse şi trecem la un nou portofoliu. Acum trebuie să urmăm tendinţele de pe piaţă şi să producem telefoane mai sofisticate, în funcţie de cerinţe”, a declarat Meskus.

 

Comenteaza