800 de milioane de euro pentru sistemul național pentru situații de urgență

800 de milioane de euro pentru sistemul național pentru situații de urgență

Fondurile alocate de România în sistemul pentru situații de urgență se ridică la 800 de milioane de euro, a anunțat, la Cluj, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, la o întrunire a combinatelor de îngrășăminte din Europa. Acesta vrea o mai bună cooperare între stat și mediul privat în prevenție și intervențiile în cazuri de urgență.

“Vom cumpăra 10 elicoptere, mari și mici, pentru salvarea celor aflați în situații limită dar și pentru transportul echipamentelor specifice sau de stingere a incendiilor, pentru a acoperi tot arcul carpatic.

Acum pentru aceste intervenții se folosește elicopterul de la Târgu-Mureș. Este nevoie de colaborare între pompierii militari și unitățile de urgență din cadrul fabricilor, în acest caz concret ale producătorilor de îngrășăminte.

Un proiect pilot este cel pe care l-am pus în practică alături de combinatul Azomureș pentru dotarea cu pliante în 7-8 limbi a autovehiculelor care fac transport internațional, dar și a șoferilor respectivi, în scopul de a ști cum să acționeze la producerea unor astfel de evenimente.

Am avut cazuri de transporturi soldate cu victime din rândul civililor sau a jurnaliștilor care nu aveau cunoștințele necesare sau a trebuit să evacuăm populația pe o rază de 1 km. Ne-am gândit să extindem proiectul și la transportatorii pe calea ferată”, a declarat Arafat.

La conferința pe teme de securitate a muncii participă reprezentanții marilor combinate de îngrășăminte reuniți sub umbrela Fertilizers Europe. Printre companiile prezente se numără BASF, Ameropa, Borealis, EuroChem, Lovochemie, Yara, ICL, Sitech, Anwil, Fertiberia, AIC, Azomureș, Grupa Azoty.

Reuniunea din Transilvania cuprinde o parte de dezbateri, la Cluj-Napoca, dar și o sesiune aplicativă, la Târgu-Mureș, care au loc în perioada 25-27 aprilie.   

Comenteaza