A crescut numărul de investitori la bursă

A crescut numărul de investitori la bursă
| Foto: Adobe Stock

Conform statisticilor, numărul de investitori de la Bursa de Valori a atins un record nou. Datele oficiale luate în calcul sunt cele oferite de Fondul de Compensare al Investitorilor. La finalul anului 2022, în România erau 132 972 de investitori la Bursă, ceea ce înseamnă că numărul lor a crescut cu aproximativ 52000 comparativ cu finalul anului 2021. Această creştere a avut loc într-un an în care numărul total de investitori a fost în creştere continuă în toate trimestrele.

În ce context a crescut numărul de investitori

Aceste creşteri înregistrate au apărut după mai mulţi ani în care numărul a fost în declin. Tendinţa s-a schimbat în momentul pandemiei şi conform specialiştilor, sunt mai multe motive care vin să justifice creşterea numărului de investitori. Un motiv important este faptul că acum există posibilitatea de a deschide conturile online. De asemenea, numărul de emisiuni constante ale titlurilor de stat pentru populaţie a fost în creştere. 

Persoanele care sunt interesate de astfel de investiţii, au acum la dispoziţie mai multe platforme în care pot să investească şi mai multe strategii explicate de experţi, ceea ce încurajează şi mai mult participarea la bursă. Află mai multe despre investiţiile la BVB aici.

Care sunt cei mai mari investitori la bursă la nivel global?

În 2023 Bursa de valori din Statele Unite deţine aproximativ 60% din acţiunile mondiale. Următoarea țară ca mărime după cota de bursa este Japonia, fiind urmată de Regatul Unit. Bursa de valori din New York şi NASDAQ sunt cei mai mari operatori de bursa din întreaga lume. peste jumătate din adulţii din SUA investesc bani la bursă. Acţiunile reprezintă investiţii atractive deoarece randamentul posibil este mai mare decât cel oferit de alte instrumente financiare. 

Cele mai mari companii din lume după valoarea de piaţă

Cu o capitalizare de piaţă de 2,64 trilioane de dolari, Apple este cea mai mare companie din lume, iar în total primele cinci au fost unele dintre cele mai recunoscute mărci, cum ar fi Saudi Arabian Oil Company, Microsoft, Alphabet și Amazon. De asemenea, Apple a condus clasamentul celor mai profitabile companii din lume şi în anii anteriori, fiind una dintre companiile care au generat interes crescut pe bursă. 

Valoarea de piaţă şi capitalizarea bursieră sunt doi termeni des utilizaţi, care pot crea confuzie, atunci când este vorba despre rentabilitatea şi viabilitatea companiilor. Capitalizarea bursieră este valoarea unei companii pe baza valorii totale a acţiunilor sale, fiind o metrică importantă în momentul în care se determina valoarea comparativă a companiilor pentru oportunităţi de tranzacţionare. 

Numeroase burse de valori, cum ar fi cea din Londra sau cea din New York oferă date despre capitalizarea bursieră a companiilor listate. Valoarea de piaţa se referă la valoarea unei companii într-un context mai larg, fiind determinată de mai mulţi factori, cum ar fi şi profitabilitatea corporativa sau mediul de piaţă. Pe baza acestor date, investitorii la bursă pot decide mult mai uşor unde să investească în siguranţă. 

Datorită numărului mare de date şi informaţii, dar şi pentru că numărul de cursuri de investiţii a crescut considerabil în ultimii ani, s-a mărit şi numărul de investitori la bursă, iar trendul pare că va rămâne ascendent pentru următorii ani.

Comenteaza