Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă

Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă
| Foto: Facebook - Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Proiecte noi din fonduri europene la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj: Pista aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca va fi echipată cu sistem de aterizare instrumentală ILS CAT. III și sistem de detecție a obiectelor străine.

Obiectivul proiectului„Sistem detecție FOD pentru pista de decolare/aterizare” este instalarea unui sistem de identificare rapidă și precisă a obiectelor străine pe pista de decolare/aterizarea (FOD -uri - foreign objects debris).

Noul sistem va eficientiza activitatea de monitorizare a stării pistei, prin identificarea rapidă și precisă a obiectelor străine aflate pe pistă, și va reduce timpul de îndepărtare a acestora. Astfel va fi asigurată desfășurarea în condiții de siguranță a traficului aerian pe singura pistă a aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca.

Noul sistem va eficientiza activitatea de monitorizare a stării pistei, prin identificarea rapidă și precisă a obiectelor străine aflate pe pistă și va reduce timpul de îndepărtare a FOD-urilor, asigurând desfășurarea în condiții de siguranță a traficului aerian pe pista Aeroportului Cluj.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 22.332.916,78 lei din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 8.414.019,84 lei.

Al doilea proiect, „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare/aterizare 07.25”, constă în modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System), prin instalarea unor noi echipamente, de tip CAT. III.

Odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actual, de la CAT. II la CAT. III, va crește nivelul de siguranță a operării zborurilor pe pista de decolare/aterizare, în cazul unei vizibilități reduse determinată de condiții meteorologice nefavorabile.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 8.500.354,66 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.035.847,73 lei.

În ultimii ani, zborurile de pe aeroportul din Cluj-Napoca au fost deseori anulate și/sau deviate pe alte aeroporturi deoarece avioanele nu puteau ateriza la Cluj-Napoca din cauza vizibilității reduse.

Comenteaza