AFM: Prin programul Rabla Local se scot din circulație peste 30.000 de mașini vechi

AFM: Prin programul Rabla Local se scot din circulație peste 30.000 de mașini vechi

Administrația Fondului pentru Mediu transmite că peste 30.000 de mașini care poluează vor fi eliminate din circulație prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.

„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulație peste 30.000 de mașini care poluează și totodată, cetățenii beneficiează de 3.000 de lei oferiți în schimbul renunțării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculasescu.

Reprezentanții AFM subliniază că persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat, doar după semnarea contractului de finanțare cu primăria, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Persoanele fizice s-au putut înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local până pe 29 septembrie e 2023, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT).

După ce primăriile participante în cadrul Programului primesc de la AFM lista persoanelor fizice înscrise, respectivele persoane vor transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.

După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).

La finalul lunii august, când a fost prelungită perioada de înscrieri cu încă o lună, la Cluj-Napoca erau înscriși în acest program doar puțin peste 1.200 de clujeni, în condițiile în care erau fonduri pentru 5.000 de mașini vechi.

 

Comenteaza