Ajutoarele de stat se vor da firmelor cu cel puțin 30 de angajați plătiți cu 680 de euro

Ajutoarele de stat se vor da firmelor cu cel puțin 30 de angajați plătiți cu 680 de euro
Producătorul de țevi controlat de Dorel Goia a beneficiat de ajutor din partea statului | Foto: TeraPlast

Societățile care cer ajutor de stat vor trebui să le dea “în mână” angajaților calificați cel puțin 3.200 de lei, celor înalt calificați, cel puțin 4.600, iar aceștia să fie în număr de minimum 30.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să aducă modificări schemelor de ajutor de stat care au ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie și sprijinirea investițiilor ce promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.                                                                      

“MFP astfel vine în sprijinul mediului de afaceri și continuă procesul de simplificare și flexibilizare a schemelor de ajutor de stat pe care le administrează”, susțin oficialii instituției. Ministerul a elaborat prin două proiecte de acte normative modificări ale schemei de ajutor.

Principalele modificări instituite sunt posibilitatea acordării ajutorului pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale şi pentru cheltuieli de natură salarială; introducerea de condiții în vederea stabilirii eligibilității cheltuielilor de natura costurilor salariale; stabilirea mecanismului de recuperare proporțională a ajutorului de stat plătit pentru costuri salariale.

Alte prevederi sunt modificarea intensităților maxim admise în funcție de nivelul de dezvoltare a județelor, ca să se elimine decalajele între ele prin stimularea de investiții în cele slab dezvoltate; eliminarea unor formulare în vederea debirocratizării.

Prevederile vizează înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanțare în sesiuni cu mecanismul de depunere continuă și eliminarea selecției pe bază de punctaj; posibilitatea demarării proiectului după depunerea cererii de finanțare; modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă la cel puțin 30 ȋnalt calificate şi calificate.

O altă prevedere se referă la eliminarea obligativității operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Totuși, această obligație rămâne valabilă la momentul plății ajutorului de stat.

Printre noutăți se mai numără și modificarea intensităților maxim admise în funcție de nivelul de dezvoltare al județelor, astfel încât să se elimine decalajele de dezvoltare dintre acestea; introducerea posibilității utilizării bugetului neconsumat în anii anteriori; flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat.

"Vreau să adaptăm prevederile schemelor de ajutor de stat la realitățile economice, dar și la nevoile și provocările cărora trebuie să facă față mediul de afaceri din România. Pentru asta lansăm în dezbatere publică un amplu proces de consultare cu toți actorii din piață care ar putea să beneficieze de cele două scheme de ajutor de stat administrate de MFP", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Clujeanul Dorel Doia a obținut 14 milioane

Anul trecut, trei fabrici din grupul controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia au beneficiat de alocări de la Finanțe. Acesta a solicitat de la stat 14 milioane de lei ca să își concretizeze investițiile.

„Mă bucur să văd că statul îşi respectă angajamentul de a susţine companiile româneşti. În 2016 am mai depus un proiect pentru ajutor de stat pentru TeraPlast şi, în contextul în care nu a fost aprobat, am putut să implementăm doar parţial proiectul, din fonduri proprii”, a declarat Dorel Goia, preşedintele TeraPlast. 

VEZI Milionarul Goia primește bani de la stat ca să își modernizeze fabricile

MFP a primit atunci 32 de cereri, de 1,38 miliarde de lei, în condiţiile în care proiectele de investiţii propuse totalizau 3,8 miliarde şi urmau să creeze 5.242 de locuri de muncă. "În 2018 am modificat condițiile de eligibilitate, reducând pragul investițiilor eligibile să primească finanțare prin acest program, de la 10 la 1 milion de euro”, a menționat premierul Viorica Dăncilă.

18 solicitări au fost formulate de companii străine, iar 14 de firme românești. Printre firmele care au depus cereri s-au numărat Universal Alloy, MG Tec Industry, Automobile Dacia, BSH Electrocasnice, Sogefi Suspensions, Omnia Europe, Romaqua, TeraPlast, Depaco.

Comenteaza