Al doilea cutremur la Broker

Al doilea cutremur la Broker
Investitori care deţin o pondere semnificativă în compania de brokeraj vor cere schimbarea tuturor administratorilor, dar şi a modului de votare.

Întreg Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii de servicii de investiţii financiare Broker va fi schimbat dacă acţionarii vor fi de acord cu noua propunere. Este al doilea scandal major la compania de brokeraj după cel din 2009, când, după controlul efectuat de către Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare (CNVM), structurile de administrare şi conducere au fost schimbate.

Societatea de Investiţii Financiare (SIF) 4 Muntenia deţine 12,5% din capitalul social al Broker şi a cerut introducerea mai multor puncte la Adunarea Acţionarilor: revocarea membrilor CA, alegerea unui nou consiliu pentru următorii patru ani şi stabilirea indemnizaţiilor acestora. Pe de altă parte, investitorii Ioan Cartiş (7%), Anton Ionescu (4,16%) şi Miron Martin (0,15%) au solicitat ca viitorii membri ai CA să fie aleşi prin metoda votului cumulativ, după ponderea deţinerilor acţionarilor. CA este format acum din preşedintele Anton Ionescu, vicepreşedintele Miron Martin, Vasile Pop, Adrian Mercean şi Tiberiu Stratan - reprezentantul SIF 4. "La AGA se poate întâmpla orice, inclusiv revocarea CA. Cererea SIF 4 a fost depusă legal, oricine poate cere această chestiune", a declarat Ionescu.

Noul CA va fi ales în Adunarea Acţionarilor, programată pentru 28 noiembrie în sala Facultăţii de Mecanică a Universităţii Tehnice. Administratorii Broker aveau trei variante, încă nenominalizate, pentru funcţia de director general, după demiterea lui Grigore Chiş, dar printre ele nu figura fostul preşedinte-director general Petru Prunea, care nu are dreptul de a activa pe piaţa de capital timp de cinci ani. Ultimul şi-a vândut între timp toate acţiunile la Broker, la 80 bani/titlu. Chiş se află în preaviz, după ce contractul de muncă i-a fost desfăcut disciplinar în 20 octombrie, însă a anunţat că va contesta decizia. CA l-a concediat pe Chiş după ce administratorii i-au reproşat că ar fi încălcat regulile societăţii, între care se numără plecările în mod repetat în delegaţii fără a le raporta.

Prunea a dat societatea în judecată în 2009, după ce a fost concediat din funcţiile preşedinte şi director general, dar Curtea de Apel Cluj a decis vineri că decizia conducerii Broker a fost una corectă. Instanţa superioară a respins recursul lui Prunea la decizia Tribunalului Comercial Cluj, care s-a pronunţat în procesul pe care acesta l-a intentat Broker. "Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă şi irevocabilă", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Ciprian Păun, avocatul care a reprezentat Broker în proces. Procesul a început în 2009, imediat după ce Prunea a fost eliminat din cele două funcţii.

CNVM a suspendat în 2009, timp de două săptămâni, activitatea Broker şi le-a interzis directorului general, Petru Prunea, şi adjunctului Adrian Ceucă să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci, respectiv trei ani, în urma unui control. Comisia l-a amendat cu 25.000 de lei pe Prunea şi cu 10.000 de lei pe Ceucă. CNVM a efectuat atunci un control la Deva, unde a depistat o fraudă de 870.000 de lei: angajaţii sucursalelor din Deva şi Baia Mare au păstrat în casierie mai mult timp sume mari de bani încasate de la clienţi, în loc să-i depună în conturi bancare.

Brokerii au realizat unele tranzacţii fără acordul clienţilor şi au existat cazuri în care clienţii nu ştiau de existenţa unor debite în cont, iar unele chitanţe nu au fost înregistrate în contabilitate. Compania clujeană a încheiat anul trecut cu un profit de 6,6 milioane de lei, având venituri de 16,2 milioane de lei, faţă de un profit de 4,2 milioane de lei şi venituri de 9,7 milioane de lei în 2009. Numărul de salariaţi a scăzut de la 108 în 2009 la 87 la finele anului trecut. Pentru 2011, conducerea Broker a estimat venituri de 53,1 milioane de lei şi un profit de 8,4 milioane.

 

 

Comenteaza