Amenzi de peste 1,6 mil. lei după o lună de controale pe litoralul românesc. Ce nereguli a găsit ANSVSA

Amenzi de peste 1,6 mil. lei după o lună de controale pe litoralul românesc. Ce nereguli a găsit ANSVSA
| Foto: master2 - depositphotos.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a verificat peste 1.000 de locații în prima lună pe litoralul românesc.

„Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2024, inspectorii veterinari au demarat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral.

Principalul obiectiv al acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care au activat în prima parte a Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice, a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică.

Amenzi de peste 1,6 mil. lei pe litoral în prima lună de „Comandament Estival 2024”

În prima lună de activitate, au fost verificate 1.083 de unități, după cum urmează: 715 unități de alimentație publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare și alte 130 de unități (beach-bar, gelaterii, tonete)” informează ANSVSA într-un comunicat.

Conform sursei citate, în urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:

  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.

Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 155 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.668.000 de lei și au fost emise 5 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 10 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 972 de kg produse (carne, preparate din carne, produse lactate și produse de patiserie), care au fost dirijate către unități de neutralizare.

În perioada celor două festivaluri care au avut loc în primele două weekend-uri, echipele au fost suplimentate, efectuându-se atât acțiuni de consiliere la cei 115 agenți economici, care si-au desfășurat activitatea în cadrul acestora, cât și realizarea a 214 controale oficiale.

Totodată, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condițiilor de igienă și depozitare.

Dezideratul „toxiinfecții alimentare” în cadrul celor două festivaluri a fost atins și prin buna colaborare a agenților economici, care au aplicat normele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, dar și a consumatorilor, care au semnalat promt abaterile de la legislație.

Echipele de control au sprijnul autolaboratorului DSVSA Constanța și a Laboratorului sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor Constanța, probele prelevate din materie primă, produsul finit, testele de sanitație fiind analizate în regim de urgență, pentru a ne asigura că în consum ajung doar produse alimentare. care respectă condițiile de calitate și salubritate stipulate in legislația europeană și națională.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al „Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr funcționează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Activitatea de control va continua în cele 6 zone de interes turistic și agrement, începand cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche și se va intensifica la sfârșitul săptămânii când afluxul de turiști crește.

ANSVSA supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice și, implicit, la desfășurarea unui turism sigur.

Comenteaza