ANAF a dat amenzi de 38,5 mil. lei în primele trei luni ale anului. Cât trebuie să plătească în plus cei care dețin crypto

ANAF a dat amenzi de 38,5 mil. lei în primele trei luni ale anului. Cât trebuie să plătească în plus cei care dețin crypto

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a aplicat sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 38,5 milioane lei şi a stabilit implicaţii fiscale de peste un miliard de lei în urma controalelor antifraudă efectuate în primele trei luni din 2023.

„În aceeaşi perioadă din 2023 (primele trei luni, n.r.), acţiunile de control antifraudă au vizat 7.162 contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicaţii fiscale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 1.121,8 milioane lei. Dintre acestea, 1.083,3 milioane (mld.) lei sunt implicaţii fiscale, iar 38,5 milioane lei sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări)", a scris preşedintele ANAF pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în primul trimestru din 2023, instituţia a efectuat 14.160 controale fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice - 10.184 la contribuabili persoane juridice şi 3.976 la contribuabili persoane fizice. Dintre acestea, 5.710 au fost inspecţii fiscale, 5.806 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, şi 2.644 controale inopinate la contribuabili persoane juridice şi fizice, în vederea cuantificării riscului fiscal.

„În urma inspecţiilor fiscale au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 612,9 milioane lei şi a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.889,7 milioane lei. În urma verificărilor documentare au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 115,3 milioane lei. Totodată, urmare a acţiunilor de control fiscal au fost aplicate 432 amenzi în valoare totală de 1,3 milioane lei, au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 63 sesizări pentru un prejudiciu total de 61,3 milioane lei, au fost instituite 54 măsuri asigurătorii în valoare de 79,5 milioane lei", a precizat şeful Fiscului.

Creanțe de aproape 10 mil. lei pentru cei care dețin crypto

În ceea ce priveşte activitatea de verificare documentară, în trimestrul I 2023 au fost finalizate 442 de acţiuni, din care 359 cu emiterea unor decizii de impunere, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 99,4 milioane lei. Dintre acestea, 65 verificări documentare au fost realizate în domeniul tranzacţiilor cu criptomonede, valoarea creanţelor fiscale suplimentare stabilite fiind de 9,7 milioane lei.

Totodată, ca urmare a acţiunilor de control desfăşurate de către inspectorii DGAF, în trimestrul I 2023, prin conformare voluntară, au fost declarate/achitate de către contribuabili la bugetul general consolidat al statului, obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 62,4 milioane lei.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza