Analiştii bancari: dobânda BNR va fi majorată

Analiştii bancari: dobânda BNR va fi majorată
Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de joi, conform opiniilor exprimate de 90% dintre participanţii la un sondaj intern în Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% până la finele anului şi majorată la 2,5% în 2017, conform celor mai mulţi participanţi. Repartizarea răspunsurilor arată o tendinţă de întărire a politicii monetare printr-o posibilă creştere a dobânzii în 2017. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la 8% pe 31 martie şi reduse la 6% până în decembrie. 
 
În 2017, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la 6%. Faţă de sondajul din februarie, se remarcă o temperare a aşteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 12% pe 31 martie şi reduse ulterior la 10% până în decembrie. 
 
Anul viitor ar putea aduce o nouă reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută la 8% până în decembrie. AAFBR reuneşte 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Comenteaza