Apartament nou sau vechi? Vezi preţurile pe cartiere şi argumentele specialiştilor

Apartament nou sau vechi? Vezi preţurile pe cartiere şi argumentele specialiştilor
| Foto: Visit Cluj

Apartament vechi sau nou? În ce cartier? O agenţie imobiliară face o radiografie a pieţei clujene, pe tipuri de locuinţe şi cartiere.

În zona centrală, spre exemplu, prețul unui apartament nou este cu 173 euro/mp mai mare decât prețul unui apartament vechi. „Principala cauză ar fi existența limitată a terenurilor pe care se pot construi ansambluri rezidențiale în centru.

Totodată investitorii români sau străini se orientează în principal spre zona centrală datorită facilităților și doresc construcții noi, în special pentru chirii în regim hotelier. Pe de altă parte, în centrul Clujului multe dintre clădirile vechi suferă o degradare semnificativă, ceea ce poate descuraja intenția de cumpărare”, explică Marius Săplăcan, broker Blitz Imobiliare.

Poza noua 01.08.2018

Mărăști, în schimb, este un cartier ofertant în ceea ce privește posibilitatea de a realiza construcții noi. Dovada stă în ansamblurile rezidențiale recent construite în zonă.

Mănăștur reprezintă excepția care întărește regula. Aici prețul apartamentelor vechi depășește cu aproximativ 230 euro/mp prețul apartamentelor noi. Comparând ofertele din portofoliul Blitz, 30% dintre acestea se încadrează la categoria apartamentelor noi, în timp ce 70% sunt apartamente în construcții realizate înainte de anul 2000.

„Mănăștur este unul dintre cele mai mari cartiere din țară și se află încă în plin proces de extindere. În timp ce în centrul cartierului întâlnim în mare parte construcții vechi, zone precum Edgar Quinet, Sfântul Ion sau zona Vivo sunt formate din clădiri tinere cu prețuri mai scăzute, factorul diferențiator de preț fiind locația”, punctează Alina Pogăcean, broker Blitz.

Zorilor este un cartier echilibrat. Întâlnim aici și construcții vechi – 56% dintre acestea, dar și construcții noi. Totuși este deja un cartier definit, a cărui extindere este limitată de cartierele vecine. Nu se poate spune că Zorilor nu cunoaște dezvoltarea imobiliară, însă nu de aceeași anvergură ca Mărăști sau Mănăștur.

În Grigorescu, supranumit „cartierul de peste Someș”, apartamentele vechi depășesc cu mai bine de 400 euro/mp prețul construcțiilor noi. Unul dintre motive fiind imediata vecinătate a cartierului cu centrul orașului și parcul central. Un alt plus de valoare îl reprezintă mixul de construcții – blocuri de apartamente și case particulare, acest lucru făcându-l un cartier mai verde și aerisit. Grigorescu cunoaște zone nou dezvoltate în partea vestică a cartierului.

Comenteaza