Apartamentele construite înainte de cutremurul din '77 vor avea prețuri în cădere liberă

Apartamentele construite înainte de cutremurul din '77 vor avea prețuri în cădere liberă
| Foto: Silvia Pugna - ZIUA de CLUJ

Piața imobiliară din România va fi afectată de cutremurele din Turcia şi Siria, dar şi cele recente din Gorj, resimţite până la Cluj-Napoca, consideră Asociația Brokerilor Imobiliari.

O estimare a nivelului vânzării de locuințe pe parcursul anului 2023 arată că seismele recente din Turcia și Siria vor avea un impact negativ asupra prețurilor imobilelor vechi din România, transmite site-ul stirileprotv.ro.

Potrivit Asociației Brokerilor Imobiliari, ”apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă”, cumpărătorii fiind mult mai interesaţi de structura de rezistenţă a imobilului ca şi până acum.

Specialiștii imobiliare.NET estimează o creștere semnificativă a diferenței de preț între locuințele construite anterior anului 1977 și cele noi, predate după 2010. În unele cazuri, apartamentele noi sunt cu aproape 20% mai scumpe.

În întreaga țară, peste 4,5 milioane de locuințe au ieșit din perioada de garanție a structurii de rezistență, care potrivit legislației în vigoare este de 50 de ani de la darea în folosință.

România are nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unități anual, fie unități noi, fie o consolidare a celor construite anterior seismului din 1977.

Deja firmele de asigurări și băncile evită clădirile vechi, iar prețul de vânzare al unei locuințe vechi va fi influențat negativ și de dificultatea cu care imobilul poate fi asigurat, dar și de probabilitatea mică de a obține un credit bancar pentru achiziție.

Comenteaza