Aplicația WhatsApp ar putea dispărea din Marea Britanie în urma unui proiect de lege

Aplicația WhatsApp ar putea dispărea din Marea Britanie în urma unui proiect de lege
| Foto: rclassenlayouts - Depositphotos.com

Aplicația de mesagerie utilizată de mai toată lumea ar putea dispărea din Marea Britanie în urma unui proiect de lege cu privire la confidențialitate.

Guvernul britanic riscă o confruntare cu WhatsApp, iar în urma acesteia, serviciul de mesagerie ar putea disărea din regat. Miniștii au fost avertizați că acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care opțiunile pentru o rezolvare amiabilă se epuizează rapid, potrivit The Guardian.

Un proiect de lege privind siguranța online din Marea Britanie se află acum în centru atenției. Acesta este de mai bine de patru ani în pregătire, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care progresează prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Cuprinsul are singur 10 pagini.

Conform proiectului de lege, agenția guvernamentală Ofcom va avea puterea de a impune anumite cerințe rețelelor sociale, cum ar fi să utilizeze tehnologia pentru combaterea terorismului sau a conținutului de abuz sexual asupra copiilor. Amenzile ar urma să ajungă până la 10% din cifra de afaceri globală, pentru acele servicii care nu sunt conforme.

Astfel, companiile trebuie să depună „cele mai bune eforturi” pentru a dezvolta sau a procura tehnologie în acest sens.

WhatsApp, probleme pe partea de criptare a mesajelor

În cazul aplicațiilor de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE), este imposibil, din punct de vedere tehnologic să fie citite mesajele, fără să fie încălcate, în mod fundamental, promisiunile față de utilizatori. Este un pas pe care reprezentanții WhatsApp spun că nu îl vor face.

„Proiectul de lege nu oferă nicio protecție explicită pentru criptare”, a declarat o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută, „iar dacă va fi implementat așa cum este scris, ar putea împuternici Ofcom să încerce să forțeze scanarea proactivă a mesajelor private pe serviciile de comunicare criptate end-to-end, și ar anula, ca urmare, scopul criptării end-to-end și ar compromite confidențialitatea tuturor utilizatorilor”.

„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Marea Britanie”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian în martie. „Ei nu vor să reducem securitatea produsului și, ca o chestiune simplă, ar fi o alegere ciudată pentru noi să alegem să reducem securitatea produsului într-un mod care ar afecta acei 98% dintre utilizatori”.

Legislatorii au cerut guvernului să ia în serios aceste îngrijorări. „Aceste servicii, cum ar fi WhatsApp, vor putea părăsi Marea Britanie”, a declarat Claire Fox în fața Camerei Lorzilor săptămâna trecută. „Acest lucru nu este ca și cum ai amenința că vei pleca în furtună. Nu este făcut în niciun fel de pișcătură în acest fel. Atunci când punem o presiune enormă asupra acestor platforme pentru a scana comunicațiile, trebuie să ne amintim că sunt platforme globale.

„Ele au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum este cea din Marea Britanie, nu este ceva pentru care ar compromite miliardele lor de utilizatori din întreaga lume.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Susținem o criptare puternică, însă acest lucru nu poate veni cu prețul siguranței publice. Companiile din domeniul tehnologiei au datoria morală de a se asigura că nu se orbesc pe ele însele și pe forțele de ordine în fața nivelurilor fără precedent de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor.”

„Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă în niciun caz o interzicere a criptării de la un capăt la altul și nici nu va impune serviciilor să slăbească criptarea”

„În cazul în care aceasta este singura acțiune eficientă, proporțională și necesară disponibilă, Ofcom va putea îndruma platformele să utilizeze o tehnologie acreditată sau să depună toate eforturile pentru a dezvolta o nouă tehnologie, pentru a identifica cu exactitate conținutul abuzurilor sexuale asupra copiilor, astfel încât acesta să poată fi eliminat și prădătorii josnici să fie aduși în fața justiției.”

Abordarea guvernului britanic, o „ambiguitate intenționată”

Richard Allan, colegul liberal-democrat care a lucrat ca șef al politicii Meta timp de un deceniu, până în 2019, a descris abordarea guvernului ca fiind una de „ambiguitate intenționată”.

„Ei sunt atenți și spun că nu au intenția de a interzice criptarea end-to-end… dar, în același timp, refuză să confirme că nu ar putea face acest lucru în temeiul noilor puteri din proiectul de lege. Acest lucru creează un joc al găinii cu miză mare, în care guvernul crede că firmele le vor da mai mult dacă vor ține asupra lor amenințarea unor ordine tehnice drastice.

„Speranța guvernului este că firmele vor clipi primele în acest joc al găinilor și le vor da ceea ce își doresc.”

Allan a spus că un alt scenariu ar putea fi ca guvernul să fie sincer și să declare că intenția sa este de a limita criptarea end-to-end. „Aceasta ar permite cel puțin o tranziție ordonată, dacă serviciile aleg să retragă produsele de pe piața britanică mai degrabă decât să opereze aici în aceste condiții. S-ar putea să nu existe retrageri semnificative, iar guvernul britanic să se poată felicita că a apelat la cacealmaua companiilor și că a obținut ceea ce dorește cu un cost redus, dar mă îndoiesc că acesta va fi cazul”, mai arată sursa citată.

Comenteaza