Ardelenii, cei mai tineri datornici

Ardelenii, cei mai tineri datornici
Cea mai redusă vârstă medie a persoanelor din România care au acumulat datorii este în zona Transilvaniei, potrivit unei cercetări a companiei de creanţe KRUK.

Vârsta medie a persoanei cu datorii din portofoliul KRUK România a fost în 2012 de 43 de ani, variind în funcţie de regiuni, arată datele companiei de colectare a creanţelor.

Astfel, potrivit statisticilor KRUK România, cea mai ridicată vârstă medie a datornicilor se înregistrează în Oltenia şi Moldova (43,6 ani), iar cea mai mică, în Transilvania (42,2 ani). Persoanele cu datorii din Muntenia au o vârstă medie de 43,2 ani, iar cele din Dobrogea, 42,3 ani. „Vârsta medie a persoanelor cu datorii a evoluat de la 41,5 ani în 2011 la 43 de ani în 2012, potrivit datelor noastre. Este important însă ca acestea să ştie, indiferent de vârstă, că nu sunt singure în căutarea rezolvării problemei datoriilor ci pot găsi soluţii avantajoase de plată în rate convenabile", a declarat Tomasz Ignaczak, director general al KRUK România.

Cei mai mulţi debitori din portofoliul companiei de colectare au vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani, respectiv 33% din totalul cazurilor administrate de KRUK România. 24% din debitori se încadrează în intervalul de vârstă 41-50 de ani, iar 21%, în intervalul 21-30 de ani. Doar 0,5% din persoanele cu datorii au sub 20 de ani, iar 22% sunt trecute de 50 de ani. Valoarea medie a unei creante administrate de KRUK România este de 2.231 de lei. În ceea ce priveste valoarea medie a unei creanţe, pe grupe de vârstă, apar diferenţe mari.

Dacă pentru categoria de vârsta între 18 şi 40 de ani valoarea medie a creanţei este 2.474 de lei, pentru persoanele cu datorii cu vârsta peste 60 de ani, această valoare este de doar 841 de lei. În cazul debitorilor de 40-60 de ani, valoarea medie a datoriei ajunge la 2.727 de lei. KRUK România este specializată în managementul integrat al creantelor şi jucător pe piata achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.

BT a clasat 255 de cazuri

Din totalul creditelor acordate de Banca Transilvania (BT), 11,3% erau neperformante la finele anului trecut, respectiv cu restanţe mai mari de 90 de zile, în condiţiile în care media naţională era de 14,1%, conform statisticilor BNR. Dintre creditele neperformante ale băncii clujene, 255 de cazuri au fost înregistrate pe pierderi deoarece au fost epuizate toate căile legale de urmărire silită.

Comenteaza