Asociaţia Producătorilor de Medicamente: Cerem cu fermitate clawback diferenţiat pentru generice şi inovative

Asociaţia Producătorilor de Medicamente: Cerem cu fermitate clawback diferenţiat pentru generice şi inovative
Agenţia Producătorilor de Medicamente Generice din România propune introducerea unui clawback diferenţiat pentru producătorii de medicamente generice şi pentru inovative şi definirea taxei ca măsură temporară, aplicabilă până în 2014, altfel aceasta va duce la distrugerea producătorilor locali.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Agenţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, care este şi directorul producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy Cluj, la "Mediafax Talks about Health Reform".

În forma în care a fost adoptată de Guvern taxa clawback va conduce, pe termen mediu, la distrugerea producătorilor locali de medicamente, determinând totodată creşterea exponenţială a chetuielilor statului cu medicamentele, a spus Damian.

În acest context, APMGR propune considerarea preţului de producător ca bază de calcul a taxei, excluzând adaosurile distribuitorilor, pe cele ale farmaciilor şi TVA. De asemenea, Agenţia propune concordanţa termenului de plată al taxei cu cel al decontării, stabilit în acest moment la 210 zile, a mai spus Damian.

În plus, APMG propune introducerea unui clawback diferenţiat pentru producătorii de medicamente generice, pornind de la utilizarea separată în cadrul formulei de calcul actuale a sumelor alocate pentru compensarea genericelor respectiv a medicamentelor inovative.

Potrivit lui Damian, este necesară stabilirea pentru 2012 a unui buget pentru medicamentele generice de 1,9 miliarde de lei din suma totală alocată pentru acest an, reprezentând o pondere de 35 la sutã în piaţă, în baza căruia să fie calculată taxa clawback. Propunem, de asemenea, definirea taxei clawback ca măsură temporară, aplicabilă până în 2014, a adăugat preşedintele APMGR.

Preşedintele Dragoş Damian susţine constituirea Agenţiei Naţionale pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate (ANCIS), conform proiectului iniţial de Lege cadru privind reforma în domeniul sănătăţii şi extinderea atribuţiilor în activitatea de elaborare a deciziilor privind rambursarea din fonduri publice a produselor şi serviciilor medicale in baza Directivei 98/105/EEC, precum şi în domeniul evaluării tehnologiei medicale (HTA).

Comenteaza