Foto Cum ținem IT-știi în Cluj? O asociație a găsit soluția

Cum ținem IT-știi în Cluj? O asociație a găsit soluția
Tinerii sunt direcționați către facultățile iar apoi către firmele din oraș | Foto: DpIT
Cum ținem IT-știi în Cluj? O asociație a găsit soluția
Cum ținem IT-știi în Cluj? O asociație a găsit soluția
Cum ținem IT-știi în Cluj? O asociație a găsit soluția

Un program inițiat la Cluj are deja rezultate în lupta de a păstra viitorii specialiști în țara noastră într-o perioadă în care industria tehnologiei informației (IT) încearcă din răsputeri să oprească exodul de creiere din România.

“În cele trei ediții încheiate deja, 2015-2017, programul a avut 346 de absolvenți. 119 sunt în continuare elevi și 227 sunt deja studenți: 52,63% la Facultatea de Matematică-Informatică și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor - Informatică Economică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj, iar 35,52% au ales cursurile Facultăților de Automatizări și Calculatoare; Electronică, Tehnologie și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Cel mai mult ne bucură faptul că 88,15% dintre absolvenți au rămas în Cluj. Descoperă-ți Pasiunea în IT (DpIT)” și-a propus să crească o generație care să schimbe modul în care ne raportăm la tehnologie, pentru că “inovație nu înseamnă doar gadget-uri inteligente, ci metode eficiente care ne influențează în bine viața și comunitatea”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, fondator și președinte al Asociației DpIT. 

Programul ce le oferă elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie a reușit, în trei ani să îi convingă pe absolvenți să aleagă facultățile și firmele din țară în detrimentul celor din străinătate. Conform rezultatelor din ultimii trei ani, 96,5% din absolvenții au ales să își continue studiile urmând cursurile facultăților de profil IT.

Unii devin antreprenori

“Mă bucur să vad că, dintre absolvenții programului DpIT, un procent atât de mare a decis să urmeze o carieră în IT, alegând o universitate de profil. Pentru majoritatea dintre ei, experiența avută împreună cu noi în cadrul programului a fost o confirmare a faptului că această carieră li se potrivește.

Și pentru cei care au ales o altă direcție în carieră a fost o experiență unică, prin care au avut șansa să vadă din interior complexitatea și provocările acestui domeniu, beneficiile participării în program fiind mari pentru toți absolvenții", afirmă Cristian Mateș, COO al NetMatch.

DpIT e programul care îi învață pe elevi să judece ca niște adevărați antreprenori care aduc plus valoare afacerii lor prin crearea de locuri de muncă și dezvoltarea de produse proprii.

IT-iștii, printre primii care pleacă din țară

"E încurajator să vezi că prin susținerea constantă a unor proiecte educaționale, acestea au un impact real în piața forței de muncă, în special într-o piață dinamică cum este cea de IT. Faptul că prin contribuția noastră din ultimii patru ani am reușit să influențăm destinele unor tineri aflați la început de drum în viața profesională ne motivează să fim în continuare aproape de program", spune Călin Văduva, CEO al companiei Fortech.

Asociația derulează a patra ediție a programului, la care participă 135 elevi din patru județe, proiect dezvoltat în parteneriat cu UBB, Inspectoratul Școlar Județean și importante firme de IT din țară. Estimările legate de numărul românilor care au plecat din ţară sunt de 3,4 milioane de oameni din 2007 până în 2017, iar ultimele studii arată că printre primii care aleg să părăsească ţara sunt și specialiştii în IT.

Decizia de a părăsi țara o iau, însă, tot mai des și tinerii aflați la începutul studiilor de specialitate. Numărul absolvenţilor români de liceu care pleacă la studii în străinătate creşte anual cu 20%, iar tendința acestora este să rămână în țara în care au studiat. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, 45.000 de români studiază în străinătate.

Comenteaza