Asociațiile de consumatori susțin un "proiect corect" privitor la darea în plată

Asociațiile de consumatori susțin un
Federația Asociațiilor de Consumatori (FAC) susține proiectul de lege privind darea în plată ca mijloc european și de echitate socială, "în contextul în care în România ce s-a făcut real a fost doar punctual și nesemnificativ la nivelul întregii populații care se află în contact cu serviciile financiar-bancare".

„Dezavuăm în mod categoric practica de presiune exercitată în piață, înaintea dezbaterilor și aprobării în forul legislativ a acestui proiect de lege și sperăm că atât membrii comisiilor, cât și reprezentanții cetățenilor în forul suprem legislativ al țării să nu fie influențați de astfel de presiuni. Considerăm că aplicarea acesteia cu celeritate ar aduce un climat de echitate socială.
 
Ne reamintim despre implementarea Directivei Europene prin Ordonanța 50, unde presiunile exercitate de o anumită parte a industriei au fost foarte mari, dar și promisiunile de găsire a unor formulare de informare, educare, transparență și echitate, promisiuni care din păcate nici până astăzi nu s-au regăsit implementate în societatea românească.
 
Sperăm să se realizeze măsuri urgente în vederea identificării unor soluții clare și concrete pentru cetățenii aflați în dificultate și mai ales pentru o aplicare unitară pentru contractele în care au fost identificate clauze abuzive a acelorași măsuri compensatorii și de reglementare fără a mai îngreuna instanțele de judecată cu sute, mii, zeci de mii de cazuri, în condițiile în care unele contracte tip se regăsesc pentru foarte mulți consumatori”, transmite FAC.

BCR a transmis o analiză din care rezultă că legea va distorsiona piaţa imobiliară şi sectorul ipotecar, va îngreuna creditarea, va conduce la scăderea dobânzilor la depozite şi va face să dispară Programul Prima Casă. Camera Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Proiectul prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat, fără a mai plăti altceva. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Comenteaza