Au pornit Trenurile Soarelui! Cât durează și cât costă călătoria de la Cluj până la mare

Au pornit Trenurile Soarelui! Cât durează și cât costă călătoria de la Cluj până la mare

Au pornit Trenurile Soarelui, cele fac legătura directă între principalele orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca, și stațiunile de pe litoralul românesc.  

"Din 14/15 iunie 2024, toate trenurile duc la Marea Neagră", anunță CFR Călători. a anunțat startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”.

Turiștii au la dispoziție, timp de aproape trei luni, 30 de trenuri ce asigură zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării. Acestea vor circula până la data de 7/8 septembrie 2024.

Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

Astfel, 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), din care 14 trenuri (7 dus/7 întors) au ca destinație/plecare Mangalia. 36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul și retur: 15 perechi din București Nord (din care 9 perechi trec și prin București Băneasa), 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor.

Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța.

Cu trenul la mare

Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute – timp greu de atins de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței.

 Din Cluj-Napoca, călătorii au un tren direct spre litoral la ora 16:29, călătoria durează 14 ore și 17 minute, iar trenul ajunge în Constanța în dimineața următoare, la ora 6:46.

Prețul unui bilet la clasa a 2-a este de 166,5 lei pentru un adult. Copiii până la vârsta de 5 ani pot călătorii gratuit dacă nu li se solicită loc.

Elevii beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a. Pentru călătoria la clasa 1, vagon de dormit sau cușetă, elevii vor plăti integral diferențele tarifare, respectiv diferența de clasă și tariful de rezervare clasa 1/supliment de pat (la călătoria la vagon de clasa 1 sau la vagon de dormit) sau tariful suplimentului de pat la călătoria cu vagon cușetă.

Pentru a cumpăra bilete online, este necesar ca elevul să dețină un Id emis de CFR Călători (să aibă înregistrat și validat un profil pentru anul școlar în curs). Acesta se poate obține, anual, de la casele de bilete sau agențiile de voiaj, unde este necesară prezentarea în original (fizic) a carnetului / legitimației sau adeverinței de elev vizate de unitatea de învățământ.

Pentru studenți, un bilet costă 16,65 de lei la clasa a 2-a. Studenții beneficiază de reducere 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a. Pentru călătoria la clasa 1, vagon de dormit sau cușetă, studenții vor plăti integral diferențele tarifare, respectiv diferența de clasă și tariful de rezervare clasa 1/supliment de pat (la călătoria la vagon de clasa 1 sau la vagon de dormit) sau tariful suplimentului de pat la călătoria cu vagon cușetă.

Reducerea la biletele pentru studenți se acordă studenților români/străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România și din Academia Română.

Condiții de călătorie

Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane clasa climatizate, dotate cu prize electrice pentru încărcarea bateriei laptop-ului sau a telefonului mobil, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate. Majoritatea vagoanelor sunt modernizate (reconstruite integral) în ultimii 14 ani. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cușetă și vagoane de dormit.

Comenteaza