Austria şi ofertele în turism sunt preferatele ardelenilor

Austria şi ofertele în turism sunt preferatele ardelenilor
În octombrie au fost înregistrate pe Tjobs, cea mai mare platformă online de recrutare pentru străinătate din România, 11.605 de trimiteri online de CV-uri din Transilvania şi Banat. Ardelenii şi bănăţenii au optat cu 460% mai mult fată de septembrie pentru ofertele de muncă din Austria, iar numărul înscrierilor pentru Asia si Oceania a crescut cu 120%.

Ardeleanul şi bănăţeanul care îşi face planuri de plecare în afara ţării provine mai ales din judeţele Timiş şi Braşov, este bărbat, are studiile liceale încheiate şi este necăsătorit. 11.605 de CV-uri au fost trimise pe Tjobs.ro, în coborâre cu 17,83% faţă de septembrie. Scăderea este determinată de apropierea sărbătorilor de iarnă. Înscrierile au vizat munca în 49 de departamente şi în 41 de ţări, majoritatea europene. Atât ardelenii, cât şi bănăţenii au fost interesaţi de muncile sezoniere: 50,14% din total au vizat locurile de muncă sezoniere (hoteluri / turism, constructii / amenajări, restaurant / catering), 29,35%, specializate (transport si personal medical si sanitar) si 20,51%, necalificate (curătenie / întretinere / menaj).

50,14% dintre ardeleni şi bănăţeni au vizat ofertele propuse de anunţurile cu posturi sezoniere, marcând o crestere de 1,5% a interesului pentru aceste munci faţă de septembrie, fapt generat de încheierea recrutărilor pentru sezonul de iarnă. 29,35% dintre cei înscrişi au trimis CV-uri pentru poziţiile care necesită studii de specialitate, cu 1,15% mai multi decât în perioada anterioară, 20,51% aplicând pentru muncile necalificate. În topul ţărilor, statele europene au atras 89,37% din înscrieri, în scădere cu 2% faţă de septembrie: Marea Britanie (2.801 CV-uri), Germania (1.809), Franţa (1.738), Italia (1.458) şi Austria (438).

Regiunile Transilvania şi Banat au fost bine reprezentate. Cei mai mulţi emigranţi au provenit din Timiş (14,01%), respectiv din Braşov (11,21%), urmaţi de cei din Cluj, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Bihor, Arad, Caraş-Severin, Maramureş, Alba, Bistriţa Năsăud, Harghita, Satu-Mare, Covasna si Sălaj. Bărbaţii în căutarea unui loc de muncă au fost cu o treime mai numeroşi decât femeile. Ardelencele şi bănăţencele au preferat contactul direct cu recrutorii profesionişti şi trimiterea CV-ului prin poştă, fax sau personal. Profilul aplicanţilor, definit din perspectiva studiilor urmate, arată că au studii medii 35,17% dintre ardeleni şi bănăţeni, 27,60%, studii superioare, iar 18,05%, alte tipuri de studii. 19,17% dintre ardeleni şi bănăţeni s-au declarat fără studii liceale. Ardelenii şi bănăţenii înscrişi sunt puţin mai numeroşi necăsătoriţi (53,83%) decât căsătoriţi (43,17%), iar 3% sunt divorţaţi sau văduvi. 57,84% dintre utilizatorii din Transilvania şi Banat au copii.

Comenteaza