News alert Foto Autostrada Transilvania va avea benzinării „în oglindă”. VEZI cum vor arăta

Autostrada Transilvania va avea benzinării „în oglindă”. VEZI cum vor arăta
Viitoarele stații de servicii de pe autostrăzile României, în viziunea CNAIR | Foto: CNAIR
Autostrada Transilvania va avea benzinării „în oglindă”. VEZI cum vor arăta
Autostrada Transilvania va avea benzinării „în oglindă”. VEZI cum vor arăta
Autostrada Transilvania va avea benzinării „în oglindă”. VEZI cum vor arăta

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va dispune amplasarea de spații de servicii, cu benzinării și parcări, pe Autostrada Transilvania, a anunțat ministrul transporturilor, Cătălin Drulă.

“Vom avea în sfârșit parcări și decente pe toată lungimea autostrăzilor A1 și A2. CNAIR a desemnat câștigătorii pentru concesionarea spațiilor de servicii” de pe A1 Sibiu-Nădlac, A1 București-Pitești și A2 Cernavodă-Constanța. Este vorba de 26 de benzinării ”în oglindă”, pe stânga și pe dreapta drumului.

E o veste bună din două motive. Vom putea să ne bucurăm de un ”pit stop” în condiții civilizate. Vor exista stații de încărcare electrică și de alimentare cu carburant, restaurante, magazine, printre altele. Aceste spații, concesionate pentru următorii 20 de ani, vor produce venituri - cel puțin 67 de milioane de lei pe an, pe care îi putem investi mai departe în proiecte de infrastructură”, a spus ministrul.

“Urmează demersuri similare și pentru A10 și A3, iar pentru Autostrada Moldovei (A7), viitoarele spații de servicii sunt gândite încă de pe acum, de la faza de proiectare, astfel încât viitorul concesionar să aibă dotările și spațiul necesar pentru cele menționate (stații de încărcare electrică și de alimentare cu carburant, restaurante, magazine)”, a precizat șeful transporturilor din România.

Un deceniu fără toalete pe A3

La 12 ani de la inaugurarea primului tronson al său de pe teritoriul Clujului, A3 încă nu dispune pe traseul Câmpia Turzii – Nădășelu de niciun spațiu de servicii funcțional pe 60 km, cu toate că normativele prevăd o toaletă la cel mult 15 km, iar amplasarea acestora a fost prevăzută încă de la început.  

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. Acesta a fost reziliat în 2013. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

MOL va ridica 14 benzinării

Compania petrolieră MOL Cluj va construi cele mai multe dintre spațiile pentru benzinării puse la bătaie pe autostrăzile din România de CNAIR. Aceasta a desemnat câștigătorii licitației pentru utilarea/dotarea, operarea și întreținerea spațiilor de pe A1 și A2. Procedura de achiziții publice presupune concesiunea de servicii în scopul utilării, dotării, operării și întreținerii spațiilor pentru servicii aflate pe autostrăzile din România deschise traficului rutier, situate pe rutele Nădlac – Sibiu (A1), Pitești – București (A1), Cernavodă – Constanța (A2).

Cele șapte loturi de stații de combustibil câștigate de MOL România se află pe A1 Lugoj – Deva, Orăștie – Sibiu, A1 București, A2 Medgidia – Constanța. Alte șase loturi au fost câștigate de Rompetrol Downstream. Durata contractelor de concesiune este de 20 de ani. „A fost pentru prima oară în istoria CNAIR când s-a organizat o procedură de concesionare a spațiilor de servicii ce deservesc drumurile naționale și autostrăzile aflate în administrarea companiei”, a precizat conducerea CNAIR.

Comenteaza