Foto Banca Națională își deschide porțile timp de două zile. Ce puteți vedea la BNR Cluj

Banca Națională își deschide porțile timp de două zile. Ce puteți vedea la BNR Cluj
| Foto: Ziua de Cluj

Banca Națională a României (BNR) și-a deschis porțile timp de două zile la sediile din toată țara, inclusiv cel din Cluj-Napoca.

„Banca Naţională a României organizează, joi şi vineri, a patra ediţie a evenimentului „Zilele Porţilor Deschise", mai multe sucursale şi agenţii ale BNR din teritoriu (inclusiv cea de la Cluj-Napoca) fiind deschise pentru public”, informează instituția într-un comunicat.

În cele două zile, în intervalul orar 11.00 - 19.00, vor fi organizate tururi ghidate pentru publicul larg în Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României din Bucureşti, fără programare prealabilă, pentru a marca 144 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

În contextul aniversării a 144 de ani de la înfiinţare, Banca Naţională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediţie a evenimentului Zilele Porţilor Deschise. Evenimentul va avea loc în zilele de joi, 18 aprilie, şi vineri, 19 aprilie 2024, când vor fi organizate vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate de aproximativ 30 de minute, fără programare prealabilă, în intervalul 11.00-19.00 (ultima oră de intrare fiind 18.00), în grupuri de maximum 20 de persoane. 

Ce puteți vedea la BNR Cluj

Tot în perioada 18 - 19 aprilie 2024, mai multe sucursale şi agenţii din teritoriu ale Băncii Naţionale a României vor fi deschise pentru public, în acelaşi interval orar. Acestea sunt: Sucursala Regională Cluj, Sucursala Regională Constanţa, Sucursala Regională Dolj, Sucursala Regională Iaşi, Sucursala Regională Timiş, Agenţia Argeş, Agenţia Brăila, Agenţia Buzău, Agenţia Gorj, Agenţia Maramureş, Agenţia Mureş, Agenţia Prahova, Agenţia Sibiu, Agenţia Suceava.

Cei interesați de un tur la sucursala BNR Cluj pot admira la vitraliile în stil unic din sala de conferințe, dar și o colecție de bancnote și monede din perioada interbelică, precum și cea mai mică bancnotă din lume. Vizitatorii vor avea acces  în sala „Ion Lapedatu” din cadrul Sucursalei regionale Cluj a BNR, cu intrare din Piața Unirii, nr. 7.

Sala de conferințe „Ion Lapedatu” este printre cele mai frumoase din Cluj. Se deosebește prin vitraliile și tablourile din mozaic realizate de artistul Miksa Róth, un decorator maghiar din perioada Belle Époque.

Banca Națională își deschide porțile timp de două zile. Ce puteți vedea la BNR Cluj

În sală sunt două mozaicuri, care exprimă alegoric cele două operațiuni fundamentale ale unei bănci, respectiv economisirea și creditarea, iar compoziţia lucrărilor sugerează rigoare, prudenţă sau echilibru. Vitraliile aruncă asupra sălii o lumină mirifică, care inspiră căldură, prospeţime şi o intimitate aproape familială, cu alte cuvinte încredere.

Cei interesați pot admira și expoziția temporară Banca Națională a României și Marea Unire care surprinde o parte din acțiunile BNR din perioada primului război mondial. În cadrul acesteia sunt prezentate o serie de monede și bancnote care au fost emise în aceea perioadă printre care și bancnota de 10 bani, cea mai mică bancnotă din lume, potrivit Guinness World Records/World Records Academy.

Banca Națională își deschide porțile timp de două zile. Ce puteți vedea la BNR Cluj

Bancnota românească măsoară 27,5 x 38 milimetri, are culorile verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi cuvântul „Romania". Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României (care a domnit între anii 1914 - 1927), iar pe revers, stema României.

Evenimentul Zilele Porţilor Deschise a fost lansat în 2019 şi marchează aniversarea băncii centrale a României.

În București, pe parcursul celor două zile, publicul interesat va avea acces la spaţiile bogat decorate ale Palatului Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25 (inclusiv la sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului), va afla informaţii inedite despre istoria noastră instituţională de la ghizii Muzeului BNR, va admira cele mai importante obiecte expuse în cadrul Muzeului şi va putea să atingă unul dintre preţioasele exponate - un lingou din aur.

De asemenea, în premieră, vizitatorii vor putea admira şi exponatele din cadrul expoziţiei temporare „Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda", cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea eroului naţional. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale ale României.

BNR oferă permanent tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moştenirea istorică, monetară şi culturală a Băncii Naţionale a României, cu programare prealabilă.

Comenteaza