Banca Transilvania face reorganizare la noua sa achiziție din Republica Moldova

Banca Transilvania face reorganizare la noua sa achiziție din Republica Moldova
Banca Transilvania face reorganizare la noua sa achiziție din Republica Moldova
Banca Transilvania face reorganizare la noua sa achiziție din Republica Moldova

Societatea bancară clujeană a pus în aplicare un plan de reorganizare a Victoriabank prin introducerea a celor mai bune practici referitoare la clienți, produse şi servicii, tehnologie şi echipă.

BT şi Victoriabank au făcut un prim bilanț la un an de la intrarea băncii clujene în acționariatul băncii moldovene şi de la formarea parteneriatului strategic cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) destinat susținerii antreprenorilor şi economiei Republicii Moldova.

Anul 2018 a însemnat pentru Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Moldova, o reconfigurare a businessului şi a strategiei, numărul clienților fiind acum mai mare cu 10%, de 620.000, conform conducerii BT.

Portofoliul de credite pentru persoane fizice a crescut cu 26% şi a ajuns la 844.000 lei moldoveneşti, însemnând 211.000 de lei. Victoriabank a înregistrat avans privind cardurile: numărul celor emise comparativ cu 2017 a crescut cu 30% şi a ajuns la 310.000 în circulație.

“Prioritățile BT la Victoriabank au fost până acum asigurarea transparenței activității, susținerea antreprenorilor şi a persoanelor fizice, dezvoltarea canalelor alternative de banking, perfecționarea serviciilor şi produselor, respectiv integrarea echipelor celor două bănci”, a declarat Bogdan Pleşuvescu (foto), preşedintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Ca urmare a respectării recomandărilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind  transparentizarea structurii acționariatului Victoriabank, comitetul executiv al instituției a ridicat regimul de supraveghere intensivă a Victoriabank la începutul anului trecut.

În cursul anului trecut, la Victoriabank au fost reorganizate liniile de afaceri, fiind centralizate operațiunile şi activitățile de creditare. Victoriabank este prima bancă din Republica Moldova care a lansat o platformă de prezentare şi vânzare online a bunurilor aflate în posesia băncii, ca rezultat al procedurilor de executare silită.

Suma bunurilor cumpărate prin intermediul ei s-a dublat în 2018 față de 2017. Victoriabank a implementat o strategie de recuperare a creanțelor, destinată scăderii volumului creditelor neperformante în portofoliu; care au scăzut cu 10 milioane de euro.

Au fost implementate cerințele de reglementare conform Basel 3, aşa cum au fost ele transpuse de către Banca Națională a Moldovei, precum și cele de raportare financiară conform IFRS 9. Solvabilitatea Victoriabank este de peste 30%, iar acoperirea cu provizioane IFRS a creditelor neperformante, de 40%.

2018 a însemnat integrarea Victoriabank în grupul financiar BT inclusiv din punctul de vedere al resurselor umane. 300 de persoane au participat la cursuri şi întâlniri cu echipa BT, în România şi Republica Moldova. Cei 1.300 de angajați ai Victoriabank au acces la platforma de eLearning a BT.

BT şi BERD dețin peste 70% din capitalul social al Victoriabank. BT este cel mai mare grup financiar din România, cu 3 milioane de clienți, 10.000 de angajați, 30.000 de acționari şi 500 de sedii. Principalii săi concurenți sunt BCR și BRD.

Victoriabank este a treia bancă din țara vecină (după Moldova Agroindbank și Moldindconbank), are 620.000 de clienți, 100 de sedii şi 1.300 de angajați. Este prima instituție bancară comercială înființată în Republica Moldova, în 1989.

 

Comenteaza