Băsescu, avocatul hidrocentralei-mamut de la Tarniţa la Banca Europeană de Investiţii

Băsescu, avocatul hidrocentralei-mamut de la Tarniţa la Banca Europeană de Investiţii
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ajutorul preşedintelui Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru finanţarea a trei proiecte de infrastructură importante pentru România. Băsescu s-a întâlnit ieri cu preşeidntele BEI, Werner Hoyer.

În cadrul întrevederii de ieri, Băsescu a propus, "în condiţiile constrângerilor bugetului de stat pe anul 2013", trei proiecte pe care le consideră esenţiale pentru dezvoltarea pe termen lung a României.

Este vorba de Canalul Siret - Bărăgan, Canalul Bucureşti - Dunăre şi hidrocentrala Tarniţa din județul Cluj. Totodată, șeful statului a discutat cu specialiștii BEI posibilitatea de a analiza modalităţile prin care această instituţie se poate implica în finalizarea acestor proiecte.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti va avea o capacitate instalată de o mie de megawaţi şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Costurile ar urma să ajungă la 1,2 miliarde de euro.


Amenajarea hidroenergetică Tarniţa e puncutl de plecare al celui mai important proiect energetic din Cluj, centrala de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Acumularea Tarniţa constituie pentru acest proiect lacul inferior, în vreme ce lacul superior se va realiza pe platoul Lăpuşteşti, la o diferenţă de nivel de aproximativ 550 de metri, explică Dorin Chiorean, director de program la Hidroelectrica Bucureşti.
Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW.

Comenteaza