Bechtel şi Fiscul se judecă pentru 5.000 de lei

Bechtel şi Fiscul se judecă pentru 5.000 de lei
Antreprenorul Autostrăzii Transilvania contestă amenda aplicată de ANAF. Avocaţii americanilor i-au scăpat până acum de patru cereri de insolvenţă.

Sucursala din Cluj a companiei americane Bechtel a fost amendată în urma unui control al inspectorilor Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Bechtel a contestat amenda la Judecătoria Cluj-Napoca şi are termen de judecată în noiembrie.

Constructorul american a cerut instanţei diminuarea cuantumului amenzii, de 5.000 de lei, precum şi restituirea diferenţei de la această sumă, achitată deja de Bechtel. În luna ianuarie inspectorii DGAMC au fost în control la sediul din Săvădisla al companiei şi au constatat că reprezentanţii Bechtel nu au efectuat inventarierea patrimoniului aferent exerciţiului financiar pe anii 2008, 2009 şi 2010.

În plângerea contravenţională a Bechtel, semnată de directorul de proiect Michael Lee Swinford, se arată că "subscrisa (Bechtel - n. red.) a efectuat în anii 2008-2010 inventarierea tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, constatând astfel existenţa tuturor elementelor respective, cantitativ, valoric sau numai valoric după caz, astfel cum prevede Norma din 9.10.2009 privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii". Procesul are ca termen de judecată 15 noiembrie.

Bechtel mai are pe rolul instanţelor două plângeri contravenţionale împotriva unor amenzi ce însumează 22.000 de lei, primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă după accidentul mortal al unui muncitor de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, petrecut la 8 octombrie 2009. În februarie, judecătoria a admis în parte una dintre plângeri, în sensul că a exonerat Bechtel de la plata a 4.000 de lei şi a menţinut restul dispoziţiilor din procesul-verbal de constatare. Celălalt dosar se va judeca în iunie.
Antreprenorul general al Autostrăzii Transilvania a scăpat până acum de patru cereri de deschidere a procedurii insolvenţei depuse la Tribunalul Comercial Cluj în 2010. În trei dintre cazuri, societăţile comerciale care au cerut insolvenţa companiei au renunţat la proces, iar în alt caz cererea a fost respinsă, iar firma care a introdus-o pe rolul instanţei a fost pusă să achite cheltuieli de judecată în valoare de 17.000 de lei.

Din Autostrada Transilvania a fost dată în exploatare o singură secţiune, Câmpia Turzii - Gilău (51,5 km), finanţată de la bugetul de stat cu 236 de milioane de euro. Proiectul autostrăzii a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel, dar suma s-a majorat între timp.

În instanţă cu sindicatele

Americanii au anunţat că vor trimite în şomaj 825 de angajaţi pe şantierele autostrăzii deoarece statul nu şi-a achitat obligaţiile băneşti cuvenite pentru lucrările efectuate. Sindicaliştii de la Cartel Alfa au cerut instanţei să suspende proiectul de concediere colectivă.

 

Comenteaza