Cele mai mari prețuri din istorie la benzină și motorină în România

Cele mai mari prețuri din istorie la benzină și motorină în România
| Foto: www.zdg.md

Începutul de an le-a adus românilor noi creșteri semnificative la benzină și motorină. Acestea au atins valori record la prețul pe litru în România.

Prețul mediu al benzinei la data de 25 ianuarie era de 6,59 lei pe litru, în timp ce prețul mediu al motorinei era de 6,52 lei pe litru, potrivit datelor Peco-online.ro, citate de digi24.ro

Un preț asemănător în cazul benzinei a mai fost atins în 23 iulie 2014, când un litru de carburant standard se vindea cu 6,39 de lei pe litru, arată datele Ziarul Financiar. Totodată, recordul anterior în ceea ce privește motorina a fost atins pe 6 octombrie 2021, când prețul mediu pentru un litru era de 6,39 lei. Anterior, motorina mai atinsese un record pe 1 aprilie 2014, când un litru se comercializa cu 6,36 lei pe litru.

Creșterile înregistrate în 2021 și 2022 vin după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină, scăzuseră puternic. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017.

În marile orașe din România, prețurile carburanților le depășesc uneori pe cele din capitală. În Cluj-Napoca şoferii scot din buzunar 6,47 lei pentru litrul de benzină, 6,40 lei pentru litrul de motorină şi 3,79 lei pentru litrul de GPL.

În prezent, cele mai mici prețuri disponibile în România sunt de 6,39 lei pentru benzină, într-o stație din Bihor, și 6,35 lei pentru motorină, într-o stație de alimentare din Bacău.

Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 9,8%, în timp ce în cazul motorinei creșterea a fost de 8,8%, ceea ce înseamnă că un plin de benzină (50 de litri) s-a scumpit cu 29,5 lei, iar un plin de motorină cu 26,5 lei.

Preţul ţiţeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei, transmite Reuters.

"Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a apreciat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities.

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Comenteaza