Foto Bijuteria din centrul Clujului. Cum arată acum Palatul Bisericii Evanghelice
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Oct 2020, 13:35
- Economie
- Ascultă știrea

Companiile care schimbă fața Palatului Episcopal al Bisericii Evanghelice din România au prezentat imagini de pe șantierul monumentului istoric din centrul orașului.
Antreprenorul Smart Estate Construct (SEC) Cluj a inserat fotografii cu fațada spre stradă înainte de renovare și după aceasta, lucrări deja încheiate, iar biroul de proiectare Tektum Arhitectura, cu procesul de înlocuire a completă a structurii acoperișului, care are loc în prezent. Proiectant de structură este compania Irod M.
Lăcașul de cult de pe Bd. 21 Decembrie a fost construit în perioada 1816-1829, după planurile arhitectului George Winkler. Construcția îmbină armonios elemente ale barocului cu stilul neoclasic. În zidurile sale au fost încorporate pietrele din așa-numitul “bastion rotund”.
Lungimea bisericii este de 33,8 m, lățimea de 18 m, înălțimea interioară, de 15 m, iar înălțimea turnului, de 43 m. Pictura din altar este opera lui Johann Gentiluomo, orga bisericii fiind construită de către firma Walker din Ludwigsburg în 1913. Biserica este frecventată preponderent de credincioși luterani de limbă maghiară.
SEC este specializată în restaurări de monumente istorice; construcții și finisaje la înălțime; construcții civile la cheie; amenajări interioare; lucrări profesioniste în lemn, piatră, metal, sticlă, zidării.
Tektum Arhitectură & Artă s-a înființat în 2005 și e profilată pe obiecte de arhitectură cu un grad ridicat de calitate, monumente istorice, proiecte de urbanism, clădiri publice sau private, amenajări interioare. Modelul său de inspirație îl constituie patrimoniul construit al oraşelor şi satelor din Transilvania.
Echipa este formată din arhitecţi tineri coordonați de Gabor Tothfalusi, însă biroul se bazează și pe colaborări cu arhitecţi de renume ca Imre Makovecz sau Laszlo Saros şi pe studii postuniversitare în reabilitarea monumentelor istorice.