Birurile, mai tari ca măsurile anticriză

Birurile, mai tari ca măsurile anticriză
Guvernul mizează în principal pe taxe şi impozite pentru a scoate ţara din recesiune. Măsurile de stimulare economică pot fi numărate pe degete.

 Scutirea de contribuţii sociale la angajarea de şomeri, facilităţile pentru tinerii antreprenori, TVA redusă pentru agroturism, neimpozitarea profitului reinvestit sunt numai câteva dintre măsurile cu care guvernul s-a lăudat că va răpune criza. Niciuna dintre acestea nu se aplică, de fapt, la Cluj.

 

O primă măsură anticriză a fost facilitatea acordată societăţilor care angajează şomeri. Cu toate că ordonanţa de urgenţă ce reglementa acest sprijin a fost adoptată în martie, ea nu se aplică nici acum, susţine un antreprenor din Huedin. “Intenţia mea a fost aceea de a profita de ordonanţa de urgenţă nr. 13/2010, care spune că, dacă angajezi o persoană din şomaj, beneficiezi de scutire la plata contribuţiilor sociale pentru şase luni de zile. Ar fi fost un lucru bun. Mi-am zis că aş putea să îi ofer şi un salariu mai mare de banii aceia. Am sunat însă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi mi-au spus că ordonanţa nu se aplică”, mărturiseşte întreprinzătorul Dacian Loi.

 

“Ordonanţa încă nu funcţionează. Se află în faza dezbaterii publice şi urmează să fie finalizată în săptămânile următoare”, confirmă Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Statul le-a mai oferit o soluţie agenţilor economici în perioadă de criză: să angajeze absolvenţi. întreprinzătorii care recurg la această soluţie ar trebui să primească pentru un an scutire de la plata contribuţiilor la şomaj. Practic, lucrurile depind de resursele AJOFM. “Legea aceasta este în vigoare. Nu o putem onora fiindcă nu avem fonduri. S-ar putea ca la o rectificare bugetară, dacă primim bani, să o putem aplica”, spune Don.

 

în martie, guvernul a discutat un proiect de lege privind acordarea de facilităţi fiscale tinerilor care înfiinţează societăţi, dar proiectul a fost amânat pentru îmbunătăţiri. “Din păcate, nu ştiu să se fi adoptat. Era o măsură bună, pentru firmele-starter, dar nu s-a întâmplat nimic. Am venit şi noi cu o propunere de sprijinire cu 500.000 de euro pentru firmele cu probleme, însă nu au fost bani”, afirmă Mircea Miheştean, director al Oficiului Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj.

 

în mai, Senatul României aproba un proiect de lege ce îi viza pe întreprinzătorii care desfăşoară activităţi agroturistice. Aceştia ar fi urmat să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit şi să plătească o taxă pe valoarea adăugată redusă, de 5%, dacă vor folosi numai produse agroalimentare româneşti. Proiectul nu a ajuns la Camera Deputaţilor, iar măsurile nu au fost adoptate. încă de la începutul anului executivul amintea printre măsurile anticriză menite să impulsioneze mediul privat neimpozitarea profitului reinvestit. Nici până în acest moment situaţia nu a fost clarificată. “Am constatat că guvernul nu a avut niciodată o preocupare pentru măsurile anticriză. Nu am văzut niciodată o preocupare pentru facilităţi care să ne ajute să producem mai mult”, a subliniat Mihaela Rus, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

 

Din mai 2009 companiile româneşti sunt obligate să achite o taxă minimă pe cifra de afaceri dacă nu au profit sau dacă impozitul pe profit este mai mic decât nivelul impozitului pe tranşa pe venituri. Majoritatea societăţilor au acuzat această taxă şi au cerut eliminarea ei. Argumentul a fost că 300.000 de societăţi ar fi fost scoase de pe piaţă. Iniţial, guvernul a promis că va înlocui impozitul cu unul forfetar din a doua jumătate a acestui an. Potrivit unui proiect guvernamental, acest impozit ar urma să fie aplicat în sectoarele bănuite de mare evaziune. Pe lista celor 28 de servicii se numără spălătoriile auto, hotelurile, operatorii de turism, restaurantele, saloanele de înfrumu-seţare, taximetria. în final, executivul a împins spre 2011 scoaterea impozitului minim.

 

 

Nu funcţionează

 

 Sprijin pentru angajarea şomerilor

 Sprijin pentru angajarea absolvenţilor

 Facilităţi fiscale pentru firmele noi

 TVA redusă pentru agroturism

 Renunţare la impozitul minim

 Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit

 

 

 

Funcţionează

 

 Prima Casă

 Rabla

Comenteaza