Black Friday: Circa 6 din 10 oameni vor cumpăra electronice și electrocasnice

Black Friday: Circa 6 din 10 oameni vor cumpăra electronice și electrocasnice
| Foto: AndrewLozovyi - Depositphotos.com

Aproape 6 din 10 consumatori (58%) intenţionează să cumpere electronice şi electrocasnice, arată un studiu. 38% intenţionează să achiziţioneze articole de Fashion, iar 34% intenţionează să cumpere produse IT&C.

Conform datelor oferite de MKOR Consulting prin intermediul studiului Cumpărăturile de Black Friday în 2022, 6 din 10 români intenţionează să cumpere cel puţin un produs sau serviciu cu această ocazie.

Articolele de Fashion sunt primele pe lista celor din Generaţia Z (48%), în timp ce electronicele şi electrocasnicele sunt căutate cu prioritate de restul segmentelor de vârstă. Produsele IT&C sunt vizate în principal de persoanele cu venituri mari.

Tinerii (Generaţia Z şi Millennials, 71%), persoanele cu venituri mari (peste 5000 lei) şi părinţii (68%) manifestă un interes mai pronunţat pentru ofertele de Black Friday.

Datele confirmă apetenţa ridicată a românilor pentru promoţii în general, comportament adoptat din ce în ce mai mult în contextul economic actual. Astfel, în ultimele 6 luni 78% dintre aceştia declară au căutat mai mult produse aflate la oferte, fiind o soluţie preferată în principal de Millenials, cei cu venituri mici şi părinţi (83%).

De ce intenționează românii să cumpere de Black Friday?

Principalele motive pentru care românii intenţionează să cumpere de Black Friday 2022 sunt achiziţionarea de produse sau servicii pe care le urmăresc de mult timp, la preţuri mai bune, faptul că şi-au creat o obişnuinţă din a cumpăra produse sau servicii la reduceri de Black Friday şi faptul că este o ocazie bună de a achiziţiona cadourile pentru Crăciun.

Chiar dacă majoritatea românilor sunt îngrijoraţi de inflaţie (79%) şi costul ridicat al vieţii (64%), aceştia plănuiesc să profite de perioada reducerilor de Black Friday pentru a achiziţiona produsele pe care şi le doresc. Pentru românii cu venituri mici, Black Friday este o ocazie bună de a achiziţiona produse pe care altfel nu şi le permit. Iar 1 din 3 români care intenţionează să cumpere la reducere de Black Friday fac asta pentru că obişnuiesc să cumpere la promoţie de obicei, nu doar cu această ocazie.

Majoritatea cumpărătorilor (80%) nu au un buget fix, ci vor aloca sumele cheltuite în funcţie de ce oferte vor găsi.

Cei care deja ştiu cât vor să cheltuiască de Black Friday anul acesta s-au orientat în funcţie de resursele financiare disponibile (7 din 10), dar şi în funcţie de factori externi precum preţul produselor pe care vor să le cumpere (52%) sau contextul economic actual (25%).

În ceea ce priveşte factorii de care vor ţine cont atunci când vor realiza cumpărăturile, 7 din 10 români au răspuns că vor avea în vedere resursele financiare de care dispun.

Jumătate din consumatori vor lua în considerare preţul produselor sau serviciilor pe care intenţionează să le achiziţioneze, iar 25% contextul economic actual.

Preferinţa pentru ecommerce se menţine şi în cazul cumpărăturilor de Black Friday. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre consumatori şi-au arătat intenţia de a face cumpărături şi în magazinele fizice din ţară în această perioadă.

Mediul online este preferat şi când vine vorba de căutarea de informaţii privind ofertele disponibile de Black Friday.

loading...
Comenteaza