Bonas Dezmir se listează la Bursă. Ce investiții are de gând să facă în viitorul apropiat?

Bonas Dezmir se listează la Bursă. Ce investiții are de gând să facă în viitorul apropiat?

Compania Bonas Import Export, fondată de frații Vasile și Emil Naș, alături de cumnatul lor, Petru Brad, a intrat joi la tranzacționare pe Bursa de Valori București (BVB), pe piața AeRO, cu simbolul de tranzacționare BONA.

Producătorul de lactate Bonas, cu sediul în localitatea Dezmir, de lângă Cluj-Napoca, are un capital social subscris și vărsat integral este de 4.890.000 lei, compus din tot atâtea acțiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Admiterea la tranzacționare a fost intermediată de SSIF Interdealer Capital Invest.

Pasul listării la BVB vine după ce, în luna aprilie, compania a derulat un plasament privat și a vândut un pachet de 40,76% din acțiuni, la prețul de 5 lei/acțiune. Oferta a fost supra-subscrisă în prima zi de ofertă de către un număr de 114 investitori, valoarea totală a ofertei fiind de 9.967.500 de lei.

Compania a pornit timid, la începutul anilor 1990, ca atelier de prelucrare a laptelui, care procesa 200-400 de Iitri de lapte pe zi și oferea spre vânzare un prim derivat din laptele de vacă, telemeaua. Când a reușit să cumpere prima linie de pasteurizare, a luat viață laptele de consum.

An după an, compania și-a dezvoltat și și-a diversificat activitatea, inițial din profiturile reinvestite, apoi cu ajutorul primelor programe de finanțare - SAPARD -  folosite pentru dezvoltare și retehnologizare, fonduri obţinute cu multă dificultate, din cauza birocraţiei excesive din timpurile de început ale acestui tip de finanțare.

Compania are astăzi o capacitate zilnică de procesare de 15.000 de litri de lapte, care este colectat, prelucrat, ambalat și distribuit în regie proprie.

”De la atelierul de acum 30 de ani, am ajuns la o fabrică în care prelucrăm zilnic 15.000 de litri de lapte, pe care îl colectăm doar de la producători locali de pe o rază de maximum 100 de kilometri în jurul fabricii. Iar toate, dar absolut toate produsele Bonas, sunt făcute plecând de la lapte proaspăt.

Ne respectăm furnizorii, le dăm prețul corect pentru lapte, avem o relație directă, de parteneriat cinstit între noi, îi sprijinim cu ce putem, pentru că știm că binele lor și al animalelor lor va fi și binele nostru. Așa am înțeles să ne arătăm respectul față de ei.

Clienții noștri ne cunosc de multă vreme și știu că produsele Bonas au niște particularități tot mai greu de aflat la alți producători de pe piață: au un termen de valabilitate mai scurt și au gustul bun și sănătos al produselor făcute doar cu lapte proaspăt, nu cu aditivi și substanțe care să păcălească natura” – Emil Naș, acționar și co-fondator al companiei

Obiectivele viitoare: extinderea reţelei de magazine proprii, mǎrirea capacitǎţii de producţie şi diversificarea produselor 

Strategia de dezvoltare a companiei pune un accent deosebit pe diversificarea producției, în prezent compania aflându-se în procesul de inovare și testare a unor produse noi, atât pe segmentul de produse proaspete, cât și pe segmentul de brânzeturi, cu un accent special pentru produsele maturate.

De asemenea, ca acțiune imediată, aflată deja în derulare, Bonas are în vedere extinderea rețelei de magazine proprii cu încă 20 de magazine până la sfârșitul acestui an, atât în județul Cluj, cât și în alte județe, precum și în Capitală.

Compania va investi și într-un centru logistic integrat cu depozit frigorific, dimensionat ȋn concordanță cu cantitatea de lapte procesată și cu noile dimensiuni ale rețelei proprii de magazine. Investiția va fi finalizată până la sfărșitul anului 2022 și va avea drept rezultat dublarea vânzărilor lunare ale companiei.

Investițiile într-o nouă unitate de inovare-testare-dezvoltare de produse și implementarea unei soluții digitalizate integrate de gestiune și urmărire a întregului lanț al afacerii reprezintă garanția continuării procesului de diversificare și de creștere continuă a calității produselor Bonas.

Compania se dorește a fi unul dintre cei mai activi emitenți în ceea ce privește utilizarea diverselor operațiuni oferite de piața de capital, astfel încât acțiunile BONA să fie în topul lichidității de pe piața AeRO.

”Începând de acum, relația noastră cu clienții și cu investitorii intră într-o nouă etapă: aceea în care ne dorim ca granița dintre aceste două categorii să se estompeze. Clienții noștri fideli, convinși de calitatea produselor Bonas, au posibilitatea să investească în acțiunile companiei și, în felul acesta, se vor putea bucura de două ori de succesul și rezultatele noastre. Pe de altă parte, investitorii merită să se lase tentați să verifice în mod direct calitatea produselor Bonas și suntem convinși că vor deveni consumatori fideli ai produselor”, a declarat joi Vasile Naș, acționar și co-fondator al companiei.
Comenteaza