Brașovul ia fața Clujului pe piața rezidențială. Se anunță investiții de 250 mil. euro

Brașovul ia fața Clujului pe piața rezidențială. Se anunță investiții de 250 mil. euro
| Foto: Photosebia - Depositphotos.com

Brașovul a vândut mai multe imobiliare la început de an față de „scumpul” Cluj. Viitorul aeroport din zonă ar putea concura cu cel din orașul de pe Someș. Odată cu inaugurarea acestuia, Brașovul ar atrage investiții de peste 250 mil. euro. 

Braşovul a devenit una dintre cele mai importante pieţe rezidenţiale regionale din România, după regiunea Bucureşti - Ilfov și a devansat Timişoara şi Cluj - Napoca în primul trimestru din acest an, relevă un raport întocmit de compania de consultantă SVN Romania pe baza statisticilor oficiale şi a datelor biroului local SVN Romania | Braşov, conform unui comunicat.

Brașovul ia fața Clujului pe piața rezidențială - Proiecte de 250 mil. euro

Peste 2.180 de case s-au vândut în Brașov în primele trei luni din 2023, față de Cluj, care a reușit să vândă 1.800 de unităţi rezidenţiale în prima parte a anului și Timiș cu 2.050 de locuințe, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Aproximativ 3.000 de locuinţe noi ar putea fi livrate în acest an în Braşov şi împrejurimi, potrivit datelor biroului local SVN Romania | Braşov, în uşoară scădere faţă de anii anteriori, circa 400 dintre acestea ţintind segmentul de investiţii, fiind destinate exploatării turistice.

Peste 250 de milioane de euro ar urma să fie investiţi în următorii cinci ani în proiecte rezidenţiale amplasate în Braşov şi împrejurimi, destinate exploatării turistice, potrivit datelor SVN Romania, la care se vor adăuga alte zeci de milioane de euro destinaţi dezvoltării de hoteluri şi pensiuni, precizează comunicatul.

„Braşovul înregistrează de câţiva ani o dezvoltare semnificativă şi estimez că va fi cel mai dinamic pol de dezvoltare economică din România pe termen mediu. Deja vedem investiţii de sute de milioane de euro în noi unităţi de producţie şi proiecte logistice şi tot mai multe branduri internaţionale aleg Braşovul pentru investiţii în unităţi noi de cazare. Deschiderea aeroportului Braşov va avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a oraşului cât şi a segmentului turistic, Braşovul şi Poiana Braşov având în continuare un potenţial semnificativ de a atrage noi investiţii", a declarat Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN Romania în comunicat.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că peste 423.000 de turişti vizitează şi se cazează anual în Braşov. Concomitent, la finalul anului 2022 existau 56 de hoteluri in oraş, cu un total de peste 6.800 de camere. Acestora li se adaugă alte câteva mii de locuri de cazare în diferite unităţi de cazare dar şi locuinţe exploatate în scop turistic, care atrag anual un număr de alte câteva sute de mii de turişti, potrivit estimărilor SVN Romania | Braşov.

Viitorul aeroport din Brașov, concurent pentru cel din Cluj?

„Braşovul se transformă într-un pol economic major naţional, fie că vorbim că vorbim de investiţii în industrie, în sectorul IT&C sau servicii. Oraşul a devenit şi o destinaţie pentru migraţia internă, în special din zona de sud a ţării, tendinţă care se va amplifica după inaugurarea aeroportului, care va oferi acces internaţional fără a mai călători spre Bucureşti, Sibiu sau Cluj-Napoca. Înregistrăm o efervescenţă pe segmentul comercial al pieţei imobiliare, în timp ce segmentul premium al pieţei rezidenţiale atrage noi investitori, într-un context în yield-urile potenţiale în euro depăşesc 10% anual, ţinând cont de perioada de exploatare care se întinde pe tot parcursul anului", afirmă Răzvan Caliţa, managing partner SVN Romania | Braşov.

Preţul mediu de tranzacţionare al locuinţelor amplasate în interiorul oraşului este de aproximativ 1.570 de euro, în creştere cu aproximativ şase procente comparativ cu martie 2022, precizează comunicatul.

Comenteaza