Bursa de Valori din România a scăzut cu 3,5% la deschidere

Bursa de Valori din România a scăzut cu 3,5% la deschidere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) afişa după primele transferuri de marţi o scădere de 3,5%, în contextul în care bursele vest-europene au deschis ziua pe plus, iar brokerii spun că revenirea acestor pieţe i-ar putea determina pe investitorii de la BVB să intre uşor la cumpărare.

După primele 15 minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 3,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,89% sub referinţă.

Totodată, acţiunile SIF-urilor şi cele ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 3,02% sub nivelul de luni, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, era în scădere cu 3,63%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 11,08 milioane lei (2,7 milioane euro), sumă în creştere faţă de valoarea cumulată a transferurilor din primele 20 de minute ale sesiunii anterioare, de 6,8 milioane lei (1,6 milioane euro).

Rulajul pieţei a fost asigurat în proporţie de 73% de tranferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 8,08 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile FP s-a încheiat la un preţ de 0,435 lei, în scădere cu 3,35%, astfel că titlul a ajuns la un nou minim de la listare.

Marile burse europene au deschis sesiunea pe plus, în timp pieţele din Asia au revenit pe final de şedinţă şi au închis cu deprecieri mai uşoare.

Participanţii la piaţă atribuie revenirea din Asia unui trend de acoperire a poziţiilor scurte înainte de şedinţa băncii centrale americane. Potrivit traderilor, în pieţe circulă deja un zvon că Rezerva Federală ar putea face un anunţ de urgenţă înainte de deschiderea de marţi de pe Wall Street, dar mulţi analişti consideră că această variantă este puţin probabilă.

 

Comenteaza