BUSINESS FOCUS Comenzile în industrie au crescut cu 11%

BUSINESS FOCUS Comenzile în industrie au crescut cu 11%
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat evoluţia comenzilor noi în industrie în ianuarie. Datele relevă creșterea lor cu un ritm lunar de 7,3% în ianuarie, evoluție determinată, în principal, de componentele bunuri intermediare (+14,3%) și de consum îndelungat (+25,2%).

 
 
Comenzile de bunuri de uz curent au urcat cu 1,8% lună/lună, în timp ce comenzile de bunuri de capital s-au majorat cu un ritm lunar de 3,8%. Raportat la ianuarie 2014 comenzile noi în industrie au crescut cu 11,1% (cel mai bun ritm din ultimele patru luni), notându-se bunurile de consum îndelungat (+26,4%), ce reflectă momentul favorabil din sfera consumului privat intern.
 
Totodată, comenzile de bunuri de capital au urcat cu 12,6% an/an, evoluție care exprimă premise mai bune pentru dinamica investițiilor productive. Nu în ultimul rând, comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 10,1% an/an, în timp ce componenta bunuri de uz curent a consemnat un avans de doar 2,2%.
 
Apreciem drept favorabilă evoluţia comenzilor noi în industrie la începutul  anului curent, acestea prezentând premise de inflexiune pentru industrie  și confirmând scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania, revizuit recent.
 
Conform acestuia, investițiile productive vor reveni pe creștere în 2015 (+4,9%), după declinul din 2013 (cu 7,9%) și 2014 (cu 3,6%). Pe termen mediu ne așteptăm la o relansare durabilă a investițiilor în economia națională, atât pentru ameliorarea potențialului de export, dar și pentru a răspunde cererii interne.
 
Perspectiva relansării investițiilor productive este susținută de factori precum relansarea consumului intern; declinul costurilor de finanțare în economie; nivelul  record al încasărilor din export și perspectiva relansării Zonei Euro; premisa  relaxării fiscal-bugetare după consolidarea din ultimii ani; posibilitatea  redinamizării graduale a investițiilor publice; relansarea creditării în moneda națională.

Comenteaza