BUSINESS FOCUS. Mai multe autorizări de clădiri în primul trimestru

BUSINESS FOCUS. Mai multe autorizări de clădiri în primul trimestru
Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat evoluția autorizațiilor de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale în martie. Datele indică majorarea numărului autorizațiilor de construcții de locuințe cu un ritm lunar de 44,6%, la 3.253 în martie.

 
 
Componenta urbană a urcat cu 54% lună/lună, la 1.227, iar cea rurală a consemnat un avans de 39,5% lună/lună, la 2.026. Raportat la martie 2014, numărul autorizațiilor de construcții de locuințe a crescut cu 1,4%, evoluție determinată de evoluţia componentei urbane  (+5,7% an/an). Cea rurală a scăzut cu 1%. În trimestrul I numărul autorizațiilor de construcții locuințe a urcat cu 3%  an/an, la 7.176: componenta urbană a consemnat un avans de 5,7% an/an, la 2,620, iar cea rurală a crescut cu 1,5%, la 4,556. 
 
Numărul autorizațiilor de clădiri nerezidențiale a urcat cu 0,1%, la 1,45 în trimestrul I. Această evoluție a fost determinată de componenta clădiri administrative: +10,2%. Componenta alte clădiri a consemnat un declin de 0,3%, la 1.399. Evoluția recentă a numărului de autorizații exprimă premise pozitive pentru construcțiile rezidențiale și de clădiri administrative pe termen scurt. 
 
Acest scenariu este susținut de o serie de factori, printre care nivelul redus al costurilor de finanțare și relansarea creditării în lei; perspectiva redinamizării investițiilor productive, cu impact de antrenare pentru toate componentele PIB, dar și pentru piața forței de muncă, substituirea clădirilor aflate în degradare. Printre principalii factori de risc pentru acest scenariu subliniem fenomenul de îmbătrânire a populației și climatului economico-social dificil în rândul tinerilor.

Andrei RĂDULESCU

BT Research TEAM

Comenteaza