BUSINESS FOCUS. Mai puţine autorizaţii de construire

BUSINESS FOCUS. Mai puţine autorizaţii de construire
Institutul Național de Statistică a publicat evoluția autorizațiilor de construcții clădiri rezidențiale în noiembrie și primele 11 luni din 2014. Datele indică scăderea numărului de autorizații pentru a doua lună la rând în noiembrie, cu un ritm lunar de 16,3%, la 2.715, nivelul minim din ultimele nouă luni.

 
Componenta urbană a consemnat un declin de 21,1% lună/lună, la 1.002 unități, iar cea rurală, cu 13,2%, la 1.713. Comparativ cu noiembrie 2013, acest indicator a scăzut cu 5,6%, evoluție determinată de evoluţia componentei urbane (declin cu 14,7%). Componenta rurală a crescut cu 0,8% an/an.
 
În intervalul ianuarie-noiembrie 2014 numărul autorizațiilor de construire de clădiri rezidențiale a scăzut cu 0,7% an/an, la 34.990, notându-se divergența între avansul componentei urbane (cu 5,8% an/an, la 13,361) și declinul componentei rurale (cu 4,3% an/an, la 21.629). Evoluția acestui indicator în 2014 exprimă premise de stabilizare pentru segmentul construcțiilor rezidențiale pe termen scurt, după avansul cu 34% an/an din perioada ianurie-octombrie 2014.
 
Pe termen mediu, considerăm că segmentul construcțiilor rezidențiale va fi susținut de o serie de factori, printre care declinul costurilor de finanțare și dinamizarea creditului ipotecar în lei; evoluția în ameliorare a condițiilor din piața forței de muncă; potențialul conferit de procesul de substituire a locuințelor învechite.
 
Atragem atenția cu privire la următorii factori de risc a căror intensificare ar putea afecta nefavorabil segmentul construcțiilor rezidențiale: procesul de îmbătrânire a populației, îndeosebi în mediul rural; migrația forței de muncă (transformarea din caracter temporar în permanent); posibilitatea deteriorării climatului macrofinanciar, în contextul evoluțiilor recente din Zona Euro și Rusia.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza