BUSINESS FOCUS. Perspective de accelerare în industrie, construcții, comerț

BUSINESS FOCUS. Perspective de accelerare în industrie, construcții, comerț
Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat rezultatele sondajelor derulate în rândul managerilor din industrie, construcții, comerț și servicii în februarie.

 
 În sfera industriei managerii se așteaptă la o ameliorare a producției și o stabilitate a prețurilor și numărului de salariați, pe termen scurt (perioada februarie-mai). Cele mai dinamici ramuri ale industriei ar putea fi hârtia și produsele din hârtie și fabricarea băuturilor, conform soldului conjunctural al sondajelor INS.
 
De asemenea, managerii din sectorul de construcții previzionează o creștere moderată pe termen scurt, atât pentru producție, dar și pentru salariați și comenzi noi. Creșteri moderate ale producției și comenzilor sunt previzionate și de managerii din comerțul cu amănuntul, din perspectiva termenului scurt.
 
Managerii din sectorul de servicii previzionează o evoluție stabilă a producției, numărului de salariați și prețurilor, pe termen scurt. Comparativ cu ancheta conjuncturală din ianuarie se notează o ameliorare a previziunilor managerilor din industrie, construcții și comerț și o stagnare în sfera sectorului de servicii. Rezultatele sondajului sunt reflectate și de dinamica recentă a indicatorilor de încredere calculați de Comisia Europeană.
 
Aceste rezultate confirmă scenariul macroeconomic central al BT, de accelerare a economiei pe termen mediu, prin intermediul relansării investițiilor. Economia ar putea accelera de la 2,9% an/an în 2014 la 3,2% în 2015, la 4,4% în 2016 și la 3,8% în 2017. Scenariul are la bază relansarea investițiilor productive (ritmuri medii anuale previzionate de 7-8% în perioada 2015-2017), fiind susținut de factori ca perspectivele privind mixul de politici economice, declinul costurilor de finanțare în economie, nivelul record al încasărilor din export. 
 
Andrei RĂDULESCU
BT Research Team

Comenteaza