Capitala, mai accesibilă la apartamente față de Cluj-Napoca. Câte salarii medii nete îți trebuie pentru o locuință în orașul de pe Someș

Capitala, mai accesibilă la apartamente față de Cluj-Napoca. Câte salarii medii nete îți trebuie pentru o locuință în orașul de pe Someș

Apartamentele din Cluj-Napoca s-au cumpit semnificativ în ultimul an, în vreme București este unul dintre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe.

Bucureşti este unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, potrivit Agerpres.

București, mai accesibil la apartamente față de Cluj-Napoca în Europa

„[…] Pe pe baza datelor publice privind preţul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătraţi în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziţionării unui astfel de apartament în Bucureşti este printre cele mai ridicate atât la nivel naţional, cât şi european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare", se arată într-un comunicat al companiei.

De asemenea, capitala României oferă preţuri rezidenţiale avantajoase şi raportat la regiune, un grad scăzut de accesibilitate fiind observat în Praga (oraş cu preţuri medii solicitate ce depăşesc în medie 4.700 euro/ mp util şi unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament), Bratislava (171,5 salarii), Varşovia (165,3), Belgrad (161), Cluj-Napoca (158,2) sau Budapesta (150).

Capitala se situează abia pe locul 3 din punct de vedere al celor mai mari preţuri după Cluj - Napoca (2.666 euro/ mp util, +10,4% vs februarie 2023) şi Braşov (1.815 euro/ mp util, +14,9% vs februarie 2023).

Preţul mediu solicitat pentru un apartament din Bucureşti a fost de 1.663 euro/metru pătrat util pe parcursul lunii februarie, conform imobiliare.ro. Acest nivel corespunde unei creşteri de 6,6% comparativ cu februarie 2023 şi de 7,5% raportat la aceeaşi lună din 2022, reprezentând unele dintre cele mai mici creşteri de preţuri la nivel naţional din perioadele respective. 

„Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au înregistrat creşteri importante în ultimul an în oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov, Oradea, Iaşi sau Craiova, creşteri ce au depăşit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menţionate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12-24 de luni, perioadă în care preţurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflaţiei aferente şi a majorărilor semnificative ale costurilor de construcţie. De asemenea, după un prim semestru al anului precedent, în care numărul tranzacţiilor cu unităţi locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 şi în primele luni ale anului curent.

Băncile au început o serie de promoţii cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referinţă de 7% stabilită de Banca Naţională, pentru a reporni creditarea ipotecară. Vedem aşadar în piaţă oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3-5 ani ce variază între 5,6% - 5,85%, nivel asemănător cu cele practicate în acest moment în vestul Europei şi care, coroborate cu gradul mare de accesibilitate al achiziţionării locuinţelor din Bucureşti comparativ cu majoritatea oraşelor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unor proiecte rezidenţiale de amploare în capitală, dar şi pentru creşterea preţurilor pe termen mediu şi lung", a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox, potrivit comunicatului citat.

Comenteaza