Care e orașul favorit din țară în care s-ar muta românii. Cluj-Napoca, pe podium

Care e orașul favorit din țară în care s-ar muta românii. Cluj-Napoca, pe podium

Cluj-Napoca și alte două municipii din Transilvania domină topul orașelor din țară în care s-ar muta românii.

Braşovul este oraşul în care cei mai mulţi români s-ar muta şi este, în acelaşi timp, şi localitatea pe care cei mai mulţi îşi doresc să o viziteze, sunt concluziile unui studiu realizat la solicitarea „Destinaţii Vizionare", se arată într-o informare transmisă de Primăria Braşov.

Brașovul continuă să fie cel mai atractiv oraș din România, atât prin modul sustenabil în care se dezvoltă și condițiile pe care le oferă celor care trăiesc și lucrează aici, cât și ca cea mai importantă atracție turistică. Aceasta este și concluzia unui studiu realizat de AHA Moments, la solicitarea ,,Destinații Vizionare”, și pus la dispoziția Primăriei Brașov.

Cluj-Napoca, al doilea cel mai dorit oraș din România

Conform acestui studiu, realizat la nivel național, orașul nostru este pe primul loc în topul orașelor în care românii s-ar muta, urmat de Cluj-Napoca și Sibiu.

,,Brașovul rămâne cea mai bună destinație pentru cei care vor să se relocheze pentru că oferă cel mai bun raport între condiții de locuit, educație, locuri de muncă, petrecerea timpului liber. Poate nu am atins nivelul de dezvoltare economică a altor orașe, dar atunci când cumulăm toți indicatorii pentru a evalua nivelul de trai, cu siguranță, Brașovul este înaintea oricărui competitor. Asta ne-o arată și ultimul studiu realizat de cercetarea «,Destinații vizionare», care confirmă că orașul nostru este pe primul loc ca opțiune pentru cei care vor să se mute din orașul în care locuiesc. Brașovul este urmat la distanță de Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea și Timișoara. Iar avantajele noastre sunt cele oferite de mediul înconjurător, de oamenii care locuiesc aici, de investițiile într-un sistem de învățământ de calitate, dar și de cele care transformă orașul nostru într-un model de sustenabilitate, astfel încât Brașovul este orașul în care îți place să trăiești și să muncești”, a declarat primarul Allen Coliban, în comunicatul postat în 6 iunie 2024.

Conform acestei cercetări, există trei aspecte de dezvoltare care conduc clasamentul: nevoia de relaxare și de a petrece timp liber de calitate, încurajarea creativității și inovării de către oraș, dar și componenta educațională. Cei care își doresc să se mute în Brașov au o percepție superioară asupra imaginii orașului față de toți respondenții investigați.

În percepția acestora, avantajele principale ale Brașovului sunt:

  • Natură și aer curat;
  • Ai unde să faci sport și mișcare;
  • Ai unde să petreci timp de calitate;
  • Este un loc de unde poți să pornești afaceri de succes;
  • Oferă servicii educaționale bune;
  • Mă pot mișca cu ușurință prin oraș;
  • Tehnologia și inovația sunt integrate în serviciile orașului.

Conform acestui studiu, Brașovul este urmat, în ordine, în topul orașelor în care s-ar muta românii de: Cluj-Napoca; Sibiu; Oradea Timișoara; Constanța și București.

Brașovul este numărul 1 și în topul destinațiilor turistice

Trendurile evidențiate pentru destinații ca orașe de locuit se păstrează și atunci când sunt analizate ca destinații turistice. Brașovul, Sibiul și Constanța au cele mai ridicate rate de vizitare, aflându-se și pe lista destinațiilor viitoare ale celor mai multor români. Prin comparație, Bucureștiul pare a fi mai puțin cunoscut ca destinație turistică, probabil pentru că este vizitat mai mult din motive profesionale, medicale, legale etc.

Conform studiului, Brașovul ocupă tot prim poziție în ceea ce privește orașul pe care românii își doresc să îl viziteze, fiind urmat de Sibiu și Constanța. Și în ceea ce privește recomandarea ca destinație turistică, Brașovul este tot lider, urmat de Oradea și Sibiu.

Orașul de sub Tâmpa este pe primul loc atât ca notorietate de destinație turistică, ca orașul vizitat în ultimii 5 ani, dar și ca orașul pe care românii își propun să îl viziteze în următorul an.  

Cercetarea a fost realizată de AHA Moments, online, în două etape (despre vacanțele din 2022 și cele din 2023). Culegerea datelor s-a făcut în martie 2023 și aprilie 2024.

La studiu au participat bărbați și femei cu vârsta de peste 18 ani, din categoria populației general digitalizată din România. Au fost 3.000 respondenți în valul 1 și 1200 respondenți în etapa a doua și este un studiu național reprezentativ. Datele au fost ponderate în funcție de vârstă, gen, regiune și mărimea localității astfel încât totalul să reflecte structura națională.

Comenteaza