Care sunt șantierele cu imunitate la pandemie
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Mar 2020, 11:24
- Economie
- Ascultă știrea
Proiectele de tip medical, infrastructură și construcțiile rezidențiale mici vor înregistra cele mai semnificative creșteri în contextul prelungirii scenariului pandemiei, estimează specialiștii în construcții.
Rezultatele fac parte dintr-un studiu desfășurat de agenția IBC Focus Cluj pe un eșantion de peste 300 de specialiști activi în piața construcțiilor.
„În ultima săptămână ne-am bucurat să primim foarte multe notificări din partea specialiștilor din piața construcțiilor, astfel am reușit să adunăm peste 300 de răspunsuri la chestionarul menit să ne ajute să avem o privire de ansamblu asupra pieței construcțiilor din România în contextul epidemiei cu COVID-19. Dintre cei care ne-au răspuns, 19,5% sunt antreprenori în construcții, 22,2% arhitecți sau proiectanți, 17,1% subantreprenori de specialitate și 41% producători sau furnizori de materiale”, a menționat Andrei Spătaru, CEO al IBC Focus.
Principalii actori din domeniu consideră că în cazul prelungirii acestei pandemii, vor exista totuși creșteri ale numărului de investiții pe anumite segmente, creșteri determinate atât de contextul actual, cât și de un aport adus de domeniul public din dorința de a oferi suport și de a debloca investiții din bugetul statului.
Vorbim în primul rând de segmentul investițiilor medicale, ales de mai bine de jumătate din cei chestionați, urmat de construcțiile de infrastructură și utilitate (variantă aleasă de 129 de specialiști), dar și despre clădirile rezidențiale mici, investiții realizate din finanțări private, care s-au dovedit a fi productive și de neoprit și în contextul crizei economice din 2008.
Specialiștii din piața construcțiilor se așteaptă ca statul să se implice în vederea creșterii numărului de investiții publice cu scopul de a susține industria. 35,5% sunt de părere că statul ar trebui să crească numărul de investiții publice și sunt chiar interesați să participe la aceste licitații, în timp ce 53,4% consideră că este nevoie de o implicare a statului, însă nu preconizează că vor participa la licitațiile publice.
Studiul privind a adunat peste 300 de răspunsuri de la companii active în domeniu. Concluziile acestui studiu țintesc către nevoia de informare și educare cu privire la situația actuală a domeniului construcțiilor din România.