Casele “virtuale” au atras clienţii pe internet
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:11
- Economie
- Ascultă știrea

Dezvoltatorii cu proiecte la Cluj au atras până la 300 de vizitatori pe zi în standurile virtuale ale târgului ImoSfera, primul de acest fel desfăşurat în România, aflat la ediţia pilot.
Standul dezvoltatorilor de la Impact Developer & Contractor, compania care pregăteşte proiectul din Dealul Lomb în asociere cu municipalitatea clujeană, a avut în medie 200 de vizitatori pe zi, spun reprezentanţii companiei. “în timpul săptămânii au fost mai multe persoane decât în weekend. Aproape toţi vizitatorii au vizualizat informaţiile, pozele şi broşurile, iar 10-15% ne-au contactat prin platforma de chat”, a detaliat Sorin Sucală, reprezentantul biroului de vânzări. Cartierul Lomb a ajuns în standurile virtuale cu o ofertă de preţuri începând cu 56.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), pentru apartamente cu trei camere şi grădină. Locuinţele sunt parte a proiectului din Lomb, încă neconstruite.
“A existat o oarecare reticenţă din partea vizitatorilor fiindcă situaţia pieţei s-a schimbat în ultimii ani, iar oamenii nu mai sunt dispuşi să cumpere de pe planşetă, dar faptul că este vorba despre un parteneriat public-privat ajută, iar oamenii îşi dau seama că este vorba despre un proiect care va avea o finalitate. Urmează să îi contactăm pe cei care ne-au vizitat pentru a stabili întâlniri”, susţine reprezentantul Impact. în ceea ce priveşte rezultatele târgului, la aspecte pozitive participanţii trec costurile mai mici decât cele ale unui eveniment similar real şi noutatea conceptului. “Sunt lucruri care se pot îmbunătăţi. Noi am propus implementarea unei platforme de videochat, pentru o relaţionare mai bună cu vizitatorii”, a mai spus Sucală.
“Ideea este bună, per ansamblu, dar ar fi necesare la ediţiile următoare îmbunătăţiri în ceea ce priveşte controlul, adică să ştim că persoanele care ne contactează sunt cele care spun că sunt”, spune Lacrima Andreica, director de marketing la agenţia imobiliară Grup de Lux, reprezentantă a ansamblului BelleVille, prezent în târg. Acesta este un ansamblu de 12 blocuri, care are ca beneficiar societatea Longbridge. Dezvoltat în zona Calea Turzii, complexul promovat pe fundal verde are finalizate deocamdată cinci blocuri. Preţul în BelleVille (Calea Turzii) este de 1.000 euro/mp, negociabil, fiind disponibile 25 de apartamente de două-trei camere, potrivit Grup de Lux.
“în primele două zile am avut cam 600 de vizitatori. Oamenii sunt interesaţi, dar problema e lipsa banilor. Cumpărătorii aşteaptă să mai scadă preţurile, să vadă ce se întâmplă şi pe plan politic. La întrebarea cât ar fi dispus să plătească, un vizitator ne-a răspuns că un preţ corect pe metru pătrat ar fi la nivelul chiriei lunare. Ţinând cont de puterea de cumpărare a românilor, pare corect, dar cei care au construit au ajuns şi la costuri de 7-800 euro/mp, dacă au realizat ceva de calitate şi au cumpărat şi terenul în Cluj-Napoca, aşa că nu prea avem cum să discutăm de preţuri de 250 euro/mp”, a menţionat Andreica.
Mao Life a propus apartamente cu una-cinci camere şi penthouse-uri în ansamblul din Bună Ziua, împărţit cu dezvoltatorii de la Elite. Cele cu două camere pot fi achiziţionate cu 66.300- 83.900 de euro, plus TVA, iar cele de o cameră au preţuri pornind de la 46.420 de euro, plus TVA. Dezvoltatorii de la Mao promovează două blocuri cu 120 de apartamente, finalizate.
Opt mari oraşe, prezente la ImoSfera
Pe lista finală a ImoSfera figurează 32 de expozanţi, care prezintă ansambluri din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Bacău şi Timişoara. Târgul s-a desfăşurat în perioada 21-27 iunie, între orele 10.00 şi 20.00, şi a atras aproximativ 25.000 de vizitatori. Clujul a fost reprezentat prin trei proiecte (Mao, Lomb şi Belle Ville).