Câştigul salarial mediu a crescut în iunie. La ce sumă se ridică

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie. La ce sumă se ridică
Câştigul salarial mediu a crescut în luna iunie cu 12 lei (0,7%) faţă de luna anterioară, la 1.818 lei, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea se datorează acordării primelor de vacanţă, a tichetelor de masă şi a tichetelor cadou, respectiv a încasărilor mai mari obţinute de companii. 

"În luna iunie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", arată INS într-un comunicat.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în fabricarea băuturilor (16,5%), în cea a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, în activităţi de editare şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Scăderi semnificative au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv cele de asigurare şi fonduri de pensii), în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) şi în activităţi de servicii anexe extracţiei. În aceste cazuri scăderile sunt cuprinse între 9,5% şi 14,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă. Astfel în administraţia publică salariile au crescut cu 0.4%, în timp ce în învăţământ au scăzut cu cu 0,6%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 0,8%.

Comenteaza